To je to što me zanima!

'Drastičan pad BDP-a pokazuje da gospodarstvo ne može izdržati još jedan lockdown...'

Neophodno je da Vlada nastavi s mjerama pomoći gospodarstvu, kako bi se sačuvala radna mjesta, osigurala likvidnost u gospodarstvu te potaknula potrošnja i investicije, ističu u HUP-u. Treba ih donijeti što prije
Vidi originalni članak

Drastičan pad BDP-a u drugom kvartalu od 15,1 posto, koji je najveći od 1995. godine ukazuje na dubinu krize, poručio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić. Napominje kako je važno imati na umu da bi bez vladinih potpora za očuvanje radnih mjesta i drugih mjera pomoći države gospodarstvu, taj pad bio i znatno izraženiji.

Čelnik HUP-a poručuje kako je neophodno da Vlada nastavi s mjerama pomoći gospodarstvu, kako bi se sačuvala radna mjesta, osigurala likvidnost u gospodarstvu te potaknula potrošnja i investicije. Smatra da bi se mjere trebalo donijeti što prije kako bi poslodavci na vrijeme donijeli nove odluke i znali na što mogu računati.

VESNA VUČEMILOVIĆ: 'U Hrvatskoj je siguran samo pad BDP-a, a ovo je novi rekord Vlade Andreja Plenkovića...'

- Podaci o drastičnom padu BDP-a ukazuju da gospodarstvo ne može izdržati još jedan lockdown – izjavio je ovim putem glavni direktor HUP-a, dr.sc. Damir Zorić

Uz očuvanje radnih mjesta, u HUP-u smatramo da će najvažnije biti osigurati sredstva i likvidnost za one koji su krizom najviše pogođeni te pružiti novčanu naknadu za sve gubitke u poslovanju onima kojima je obustavljeno poslovanje iz epidemioloških razloga kao što su npr. sada teretane i fitness centri.

U HUP-u inzistiraju da se država odredi prema tzv. višoj sili, koja zasad nije proglašena nego se govori o izvanrednim okolnostima. Ako je posrijedi viša sila, onda bi se odnosne odredbe Zakona o obveznim odnosima trebale suspendirati, a u izvanrednoj situaciji stvari se uređuju sukladno procjenama stanja, napominju. 

GORE OD OČEKIVANOG BDP nam pao za čak 15,1 posto!

Smatraju da bi mjerodavna državna vlast trebala jasno komunicirati i obećati poslodavcima da bez izrazitog pogoršanja pandemijske krize neće biti nikakve obustave rada, ali također i propisati jasne epidemiološke mjere s kojima bi poslodavci bili sigurni da uz njih mogu nastaviti s radom. Apeliranje, ističu, neće polučiti željeni uspjeh bez donošenja obvezujućih mjera od strane Vlade ili nadležnih ministarstava. 

- Poslodavcima je prihvatljivije prilagoditi se strožim epidemiološkim mjerama nego ići u potpuno zatvaranje poslovanja. Bez rada ili sa stalnim smanjivanjem radne aktivnosti gubimo više nego trenutno možemo podnijeti. S obzirom da je dobar dio gospodarskih aktivnosti gotovo dvije trećine vremena tijekom drugog tromjesečja bio ili potpuno obustavljen ili uvelike ograničen drastičan pad BDP-a je očekivan, a to si više ne možemo priuštiti - zaključio je glavni direktor HUP-a. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Selo_malo 30.08.2020.

    Ispravak netočnog navoda: Pad BDP-a pokazuje da gospodarstvo ne moe više izdržati aktualnu političku strukturu!

  • 29.08.2020.

    Hr je već 30 godina u civilizacijskom lockdown-u i bez ikakve korone. Osim ulaska u EU sve drugo je ostalo na nuli...u gospodarskom, političkom i društvenom segmentu.

  • najiram 10 29.08.2020.

    vlada treba momrntalno prestati pomagati gospodarstvo...svi koji ne mogu svoju djelatnost prilagoditi trenutnoj situaciji treba da propadnu i odu na bubanj...njihovo mjesto uzeti će novi sposobni bizmismeni...i novim vidovima ekonomskog razvoja...ćim jedan mjesec ne plate zdravstvo mirovinsko ključ u bravu rasprodati namiriti plaće i mirovinsko i zdrstveno...hrvatska će procvijetati ekonomski...sa novim poduzetnicima i novim poslovima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare