To je to što me zanima!

Drgan Čović: Tražim što bržu uspostavu nove vlasti u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je u utorak na što bržu uspostavu vlasti u BiH na temelju rezultata nedavno održanih izbora
Vidi originalni članak

"Izražavamo apsolutnu spremnost političke i programske suradnje sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili povjerenje svojih naroda kako bismo formirali vlast na svim razinama što je prije moguće, a najkasnije do kraja ove godine. To mora biti prioritet svih nas", navodi Čović u pismu koje je uputio predstavnicima međunarodne zajednice zahvalivši im na angažmanu oko izbora u BiH.

Dodao je kako odmah nakon uspostave vlasti treba započeti razgovore o ograničenim izmjenama ustava i izbornoga zakonodavstva u skladu s presudama Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

KOMENTIRAO IZBORE Čović: HDZ i HNS su dobili izbore s najboljim rezultatima ikad. Hvala i Andreju Plenkoviću...

Presudama Europskog suda inzistira se na otklanjanju diskriminacije prema manjinama, dok se po onoj Ustavnog suda BiH inzistira na tome da se osigura jednakopravnost Hrvata i spriječi njihovo preglasavanje.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona i ustava Federacije BiH kojim je smanjena mogućnost da brojniji Bošnjaci posve isključe Hrvate iz izvršne vlasti u Federaciji BiH i državi BiH.

Čović navodi kako su ustavne i izborne reforme preduvjet za političku stabilnost i napredak države prema EU i NATO savezu.

KOMENTIRAO I SCHMIDTOVA RJEŠENJA Čović o izborima: Krišto ispunila sve što smo očekivali. Ja sam zahvalan Plenkoviću, ministru...

Također je izrazio razočaranje što su Hrvati ponovno preglasani pri izboru člana Predsjedništva BiH te je takvu politiku nazvao "retrogradnom i antiustavnom" budući se njome narušava povjerenje između Bošnjaka i Hrvata.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare