To je to što me zanima!

Drvo trešnje - simbol koji je već stoljećima ogledalo Japana

Osim što asocira na romantiku i ljepotu, japansko drvo trešnje već je stoljećima kultni simbol Zemlje izlazećeg sunca. Protkano mistikom i posebnošću označuje sreću i dolazak proljeća, ali i prolaznost života
Vidi originalni članak

Dok kod nas proljeće nagovješćuju jaglaci, visibabe i šafrani, na drugom kraju svijeta, u Japanu, proljeće dolazi kad procvjetaju trešnje. Ovo stablo kultni je simbol Japana, a možda i čitavog Istoka. Što je tako posebno u tom stablu da je kroz povijest postalo tako značajno za Japan, ali i za Zapad? 

Hanami - tisućljetna tradicija

Preko tisuću godina diljem zemlje Japanci slave Hanami - tradicionalni običaj promatranja i uživanja u cvijeću, odnosno u cvijetu trešnje. Neki istraživači našli su tragove trešnjinog drveta koji sežu čak i 30.000 godina unatrag. Obitelji se okupljaju u parkovima družeći se uz hranu i piće ispod rascvjetalih krošnji jer time obilježavaju kraj zime i slave početak proljeća. Neopisiva je ljepota trešnjinog cvijeta koja se kreće od bijelih, svijetloružičastih do tamnoružičastih latica, ovisno kojoj vrsti trešnjinog drveta pripadaju, a postoji čak 12 vrsta. 

U japanskoj kulturi trešnjin cvijet zove se sakura, a simbol je ljepote i savršenstva te prolazne prirode života jer cvate samo dva tjedna. U duhovnom smislu, sakura podsjeća Japance da je život kratak. Postoji izraz "cvijet je trešnjin cvijet, ličnost je Samuraj", što znači da kada se Samuraj suoči s opasnošću, on se ne plaši smrti, jer kao i trešnjin cvijet, on će pasti odjednom i bez oklijevanja. Prema Japancima, ovo drveće predstavlja ne samo asketsku ljepotu, već također prolaznu melankoliju i slavljenje gracioznosti odlazećeg cvijeta.

Moderna inspiracija

Kako je drvo trešnje stoljećima nadahnuće mnogim glazbenim, književnim i likovnim umjetnicima, ujedno je u proljeće i glavna tema razgovora među Japancima. Postoji čak i meteorološka prognoza o početku cvata trešnje koje Japanci prate kako bi znali organizirati druženja i proslave za to vrijeme. Diljem zemlje održavaju se i razni festivali koji slave trešnjin cvijet. U davna vremena u proslavi trešnjinog cvijeta uživale su samo imućnije obitelji, no taj se običaj toliko popularizirao da ga danas ne slave samo Japanci već i Kinezi, Korejci, Australci, Turci, Amerikanci i Kanađani.

Osim ljepotom, cvijet trešnje oplemenjen je i neodoljivim mirisom koji je toliko popularan na Zapadu da se u većini prodavaonica mogu kupiti parfemi, sapuni, mirisne svijeće, deterdženti za pranje posuđa i još mnogo toga za kućanstvo s cherry blossom mirisom. Zavodljiv miris trešnje pružit će vam svježinu, ali je poznat i po tome da razbuđuje i osvježava. No, nije samo miris trešnje inspirativan, već i sam motiv cvijeta. Brojni dizajneri i modne kuće pronašli su inspiraciju za svoje kreacije upravo u trešnjinu cvijetu. Vrlo popularan je i među trendsetericama, pa tako svakodnevno možete vidjeti haljine, torbe, cipele pa i kupaće kostime s cherry blossom uzorkom. Koliko je cherry blossom prisutan u zapadnoj kulturi svjedoči i činjenica da samo na Instagramu ima nevjerojatnih 2.5 milijuna heštegova pod nazivom #cherryblossom! 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Mthesecond 11.06.2017.

    Jako lijepo,te trešnje me uvijek asociraju na tu njihovu kulturu...A mislim da to nisu klasične trešnje,te ne daju plod (negdje sam čitao) samo su ukrasna stabalca...Za trešnje se moraju sami snaći :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare