To je to što me zanima!

Država dužna i sama sebi! Na popisu su ministarstva i HRT

U 20 godina skupilo 
se više od 51 mlrd. kuna duga. Dovoljno da nas izvuče iz krize. Na popisu su ministarstva te državne tvrtke, poput HRT-a, koji je dužan 220 mil. kn
Vidi originalni članak

Veliki broj poduzeća koja su se našla na tzv. Linićevu "stupu srama" spore se s državom oko međusobnih potraživanja. Najviše je dužna građevinska firma Tempo - čak 292,2 milijuna kuna, a ona je pak u većinskom vlasništvu države. Naime, Agencija za upravljanje državnom imovinom drži više od 95 posto udjela vlasništva u toj građevinskoj kompaniji. Firma već dulje vrijeme posluje s velikim gubicima zbog čega je iz te firme najavljivano da će se natjecati za bivši model C Vladinog programa za pomoć društvima s poteškoćama. 

Na listi su i ministarstva i državne tvrtke, poput HRT-a, koji je na drugom mjestu s dugom od dužan 222,6 milijuna kuna. Oni tvrde da je problem duga najvećim dijelom nastao zbog različitog tumačenja Porezne uprave i HRT-a od 2002. do 2008. godine oko toga ima li HRT pravo na odbitak pretporeza. 

Pan-papirna industrija u stečaju je s 142,8 milijuna kuna poreznog duga završila na neslavnom trećem mjestu. Također se tuže s državom tražeći od nje mnogo veći iznos od onoga koji joj duguje. 

Šuker: Lista je objavljena da se skrene pozornost s većeg PDV-a

Što je ova lista? Oni koji su dužni, znali su za taj dug. Jedina novost je da sada za vaš dug znaju i oni koji s vama posluju, kaže bivši ministar financija Ivan Šuker. Uvjeren je kako je Porezna uprava za sve dužnike koji se nalaze na popisu pokušala sve instrumente naplate, pa i blokadu računa tvrtki.

- Pitanje je i koliko će se država uspjeti naplatiti, jer mnogo neplatiša je u stečaju i nemaju novac. Ova lista je objavljena da se skrene pozornost s većeg PDV-a - kaže Ivan Šuker. No činjenica je da ni Vlada u kojoj je on bio ministar financija nije stiskala dužnike i tražila svoje novce.

Idi na 24sata

Komentari 102

  • ćeprolje 04.08.2012.

    Briga me za popise - naplatite dugove pa se onda javite -dosta blebetanja bez konkretnih poteza

  • Dorica_2 02.08.2012.

    Linicu super.lista je objavljena,cekamo sljedeci korak NAPLATU dugova.i treba da se objavi lista "LAZNIH BRANITELJA",i eto opet puno milijardi da se ustedi,i jos jedna lista "KUPLJENE MIROVINE",i bit ces HEROJ NACIJE.

  • lela203 01.08.2012.

    hahah vidi i mene u tom popisu, i neču platiti sigurno niti sada za....la me država a sada ču ja i nju još i tužiti za klevetu el to se nesmije i krajnje je bezobrazno... šta nekoga briga koliko tko duguje kada država vrati sve ljudima što je oduzela tada če ljudi vračati njoj!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare