To je to što me zanima!

Država naredniku mora platiti 112.000 kn za prekovremene

Općinski sud presudio u korist narednika Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske koji je tužio državu zbog neplaćenih prekovremenih sati na dežurstvima i stražama na Brijunima i Pantovčaku
Vidi originalni članak

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da država naredniku u elitnoj Počasno-zaštitnoj bojni Hrvatske vojske, D. Đ. mora platiti nešto više od 112.000 kuna uvećanih za zatezne kamate zbog neisplaćenih dodataka na plaću za prekovremeni rad na dežurstvima i stražama na Brijunima i Pantovčaku od proljeća 2008. do jeseni 2009.

Vojnik je u tužbi naveo da je kao pripadnik postrojbe za osiguranje predsjednika Republike na Brijunima radio 24 sata na dan, a plaćeno mu je samo redovnih osam sati i to samo radnim danom.

Pojasnio je da je rad pripadnika tih postrojbi bio organiziran tako da su jedan tjedan mjesečno neprekidno radili po 24 sata, a ponekad se takav režim provodio i dva tjedna u mjesecu. Za vrijeme takvog rada država im je obračunavala plaću kao da rade redovnih 8 sati, a ne 24 sata neprekidno.

Od 24 sata neprekidnog rada, osam sati odnosilo se na stražu, daljnjih osam sati morali su biti u stanju pripreme, što je podrazumijevalo da su uvijek spremni u slučaju iznenadnih napada na objekt, požara i sličnih incidenata. Preostalih osam sati bilo je predviđeno za odmor, odnosno higijenu i prehranu, ali su i to vrijeme morali biti u stanju pripreme i nisu smjeli napuštati čuvane objekte.

Na sudu već četiri godine

Država mu pritom, stoji u tužbi, nije obračunavala ni isplaćivala plaću za rad vikendom, blagdanom i državnim praznikom.

S druge strane, zastupnici države su u odgovoru na tužbu u cijelosti osporavali osnovu i visinu tužbenog zahtjeva ističući prigovor zastare, ali i pozivajući se na odredbe Zakona o službi u Oružanim snagama RH kojim je određeno da se na prekovremeni rada djelatnih vojnih osoba ne primjenjuju vremenska ograničenja propisana općim propisima.

Isticali su i da je propisano da se pravo na povećanu plaću ne ostvaruje, ako je moguće organizirati preraspodjelu radnog vremena te ako je dežurstvo kao poseban uvjet rada vezano za kontinuirano obavljanje poslova i zadaća.

Općinski radni sud već je u veljači 2014. donio presudu u ovom sporu prihvaćajući tužbeni zahtjev vojnika od oko 140.000 kuna, a ta je presuda u cijelosti bila potvrđena i na drugostupanjskom sudu. No, Vrhovni sud je u siječnju prošle godine ukinuo drugostupanjsku i prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • ramokatolik 18.07.2018.

    Ako je odradio sate onda te sate treba i platiti prošlo je vrijeme skoja i komunista da se radi za državu trebaju tužiti svi pa će se brzo naći načina da se ne iskorištava radnik...

  • japanokinez 16.07.2018.

    To je ono rob-robovlasnik i niko nam ništa ne može.

  • jo2hn8ny 16.07.2018.

    Osobno ne vidim u čemu je problem? Činjenica je da se rad dijeli na dnevni i noćni, te rad subotom, nedjeljom i praznikom. U sređenim društvima zapadnih zemalja taj rad je PLAĆEN u svim tim kategorijama kroz određeni postotak na redovne sate. Tako bi trebalo biti i kod nas ali su problem kolektivni ugovori (civilni sektor) u kojima dolazi do određenih odstupanja, a vezanih za navedene kategorije. Ako poslodavac nije u mogućnosti platiti te kategorije ili prekovremene sate, onda je dužan radniku dati slobodne dane za ostvareni rad. Narečeni će dobiti parnicu ako mu je odvjetnik dobar kao što je bio moj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare