To je to što me zanima!

Država veledrogerijama dužna milijarde, Beroš: 'Moramo naći sistemsko rješenje problema...'

Veledrogerije su prošloga tjedna upozorile kako je unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno premašio četiri milijarde kuna
Vidi originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je za ovaj tjedan predviđen razgovor u Ministarstvu financija s predstavnicima veledrogerijama o dugu koji potražuju za lijekove te istaknuo kako je za to potrebno naći sustavno rješenje.

- Razgovarali smo prije dva tjedna, a ovaj je tjedan predviđen razgovor u Ministarstvu financija s predstavnicima veledrogerija jer moramo naći sistemski način rješavanja tog pitanja a ne samo 'vatrogasnim mjerama' s vremena na vrijeme gasiti ovaj problem - izjavio je Beroš nakon užeg kabineta Vlade.

Veledrogerije su prošloga tjedna upozorile kako je unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno premašio četiri milijarde kuna, a dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna.

- Dug postoji, on je generiran puno ranije i prenosi se iz godine u godinu. Dva puta smo ove godine razgovarali o vraćanju dijela duga. U razgovore je potrebno uključiti Ministarstvo financija, ali ono što sam obećao ministru financija i predsjedniku Vlade jest da ćemo unutar zdravstvenog sustava razmotriti opcije koje će dovesti do racionalizacije poslovanja i financijski održivog sustava - rekao je Beroš.

S obzirom na ulaganja u zdravstveni sustav po stanovniku, građanima se nudi, kaže, izuzetno kvalitetna zdravstvena zaštita i širok opseg prava koji se neće smanjivati, ali treba naći model koji će omogućiti financijski održiv zdravstveni sustav.

- Da je to lako - već bi se način našao daleko ranije, ali mislim da je odgovor u reorganizaciji samog sustava. Imamo bolnički sustav koji je naslijeđen iz prošlih vremena, odraz je drugačijeg načina liječenja, međutim, moderna medicina postaje nešto drugo. Mijenja se način liječenja, vrijeme boravka bolesnika u bolnicama. Imamo dnevne bolnice, dnevne kirurgije i potrebno se prilagoditi i ubrzati, te promjene su započele ali nisu dovoljno brze.

Beroš je rekao i kako vlada u ovom trenutku ne razmišlja povećavati financijsko opterećenje građana već naći rješenja koja će sustav učiniti financijski održivim.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • 20.10.2020.

    kak dužni?? svaki ljek moram platiti!! a mjesečno preko 1000kn ide zdravstvu?? de su pare??

  • Hiroo_Onoda 20.10.2020.

    Mislim da je tu glavni problem glava hobotnice, a potom njeni krakovi. Beroš je nemoćan jer je "papirnati ministar kojeg su uspjeli ukrcati na brod koji tone. Njegove ovlasti se svode na "moramo se konzultirati". . . . A tolika gladna neradnička usta treba nahraniti. Pa što građanin koji nema nikakvo dopunsko osiguranje uopće dobiva od zdravstva? Meni se čini ništa. Što dobiva onaj sa sa dopunskim osiguranjem? Dobiva malo više od ništa. Pa kakvo još osiguranje treba da bi dobio kvalitetnu uslugu? Dopunsko dopunskog ili u privatnu polikliniku koja ima sve, ali ima i cijenu za svaki osmijeh. Može li to platiti netko tko jedva skupi za režije, za hranu za jednom mačku, a za njega koliko ostane. Sada nam treba 12 kom. F16. Za što nam trebaju. Jesmo li u ratu ili se za rat spremamo. Biti će izgleda jako skup bez vizni režim za Ameriku. Skup kao što su skupi uvozni glasači, lažni branitelji, Bozaničevi blagoslovi . . .

  • 30.09.2020.

    Lako se može naći rešenje samo vi to ne želite.Dali znate kolko nepotrebnih plegleda šalju doktori specijalisti ko da neznaju ništa.Počnite ih kažnjavat a ako počnu ucenjivat da će otić.Neka odu znam dosta njih koji su se vratili.Nije to baš tako kako se veli.Da je sve vani super.I svako od nas na pregled kod specijaliste triba plaćat određenu svotu i ako ima dopunsko.Ako ovako nastavite biće kolaps sustava.Previše ljudi je oslobođeno dopunskog.Triba ga dić na 100ku.Za djecu 20ku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare