To je to što me zanima!

Državne potpore sektoru mora, prometa i infrastrukture zbog pandemije korona virusa

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o usvajanju programa državnih potpora u sektora mora, prometa i infrastrukture koji otežano posluju zbog pandemije, za što se predviđa iznos od 600 milijuna kuna
Vidi originalni članak

S ciljem poduzimanja žurnih mjera gospodarske politike u borbi s aktualnom pandemijom korona virusa, istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Europska komisija je 30. lipnja usvojila privremeni pravni okvir kojim se omogućava državama članicama usvajanje programa državnih potpora. 

Stoga je Vlada donijela odluku o usvajanju Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-a 19. 

- U obzir se uzimaju oni poduzetnici koji na kraju 2019. nisu bili u teškoćama, ali se trenutno u svom poslovanju suočavaju sa štetom uzrokovanom pandemijom - istaknuo je Bilaver. 

ZBOG EPIDEMIJE I POTRESA: Vlada otpisuje račune za najam stanova i poslovnih prostora koji su u državnom vlasništvu

Program predviđa pomoć malim, srednjim i velikim poduzetnicima putem potpora u obliku jamstava koje će, dodao je Bilaver, odobravati Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije u iznosu 600 milijuna kuna. 

Potpore će se dodjeljivati do 31. prosinca 2020., a program se odnosi na djelatnosti gradnje vodnih građevina, međugradskog željezničkog prijevoza putnika, željezničkog prijevoza robe, gradskog i prigradskog kopnenog prijevoza putnika te ostalog kopnenom prijevoza, ali i ne i taksi službu, pomorskog i obalnog prijevoza putnika, prijevoza putnika i robe unutarnjim vodnim putovima, zračnog prijevoza putnika i robe, pomorskog i obalnog prijevoza robe, skladištenje robe, uslužne djelatnosti u prometu, iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava, djelatnost putničkih agencija (povezane s nautičkim prometom), djelatnost organizatora putovanja (turoperatori) ako su povezane s nautičkim prometom te luke nautičkog turizma.

ZADNJA SJEDNICA VLADE 'Česi će slati liste putnika da se ubrza protok ljudi na granici'

Poduzetnici koji imaju pravo na ovu potporu, stoji u odluci, su oni koji su ostvarili značajan pad poslovnih prihoda u odgovarajućem razdoblju 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine ili kod kojih se na temelju pokazatelja poslovanja u prvih šest mjeseci 2020. može očekivati ostvarenje poslovnih prihoda za 2020. godinu na razini koja je značajno niža (najmanje 20 posto) od poslovnih prihoda ostvarenih u 2019. godini. I oni koji su ostvarili fizički pad prometa ili prijevoza putnika i robe, rezervacija putovanja i turističkih posjeta i slično u 2020. godini u odnosu na isto razdoblje 2019. godine ili su im otkazani ili na duže vrijeme odgođeni (na najmanje godinu dana) ranije ugovoreni i planirani poslovi ili druge poslovne aktivnosti sukladno poslovnim planovima za 2020. godinu.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 06.07.2020.

    Od kojih para.Di im je zaliha za crne dane.Kakve su to firme?Ni kune im nebi dala.Plenković nemože odlučivat o našem novcu.Pogotovo što od nas ubire porez a grad prirez i koje kakve naknade.Svako se mora snalazit sam.Kako ne pomognete ovršenim i jadnicima koji gube stanove.

  • lale03348 03.07.2020.

    znači Plenković ne prestanete lagati do zadnje sekunde narod sa svojim kakti davanjima i pomoći građanima i poduzetnicima,samo taj vaš obećani novac neće nikad vidjeti,vidjeli smo danas primjer sa prevoznicoma kako ste ih prevarili.

  • tiramol 02.07.2020.

    O moratoriju ovrha i kredita ni slova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare