To je to što me zanima!

Državnim službenicima ocjene od 1 do 5 i plaća prema učinku

Službenici bi se ocjenjivali od jedan do pet, kao u školi. Ocjene bi bile jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i za mogući otkaz
Vidi originalni članak

U svom prijedlogu reforme državne uprave saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić razradila je sustav upravljanja plaćama i vrednovanja rada državnih službenika koji predviđa povećanje, odnosno smanjenje plaće, ovisno o rezultatima rada, piše tportal

Dalić predlaže da se plaće određuju isključivo temeljem ocjena radnog učinka, a sustav procjene radne učinkovitosti bazirao bi se na unaprijed definiranim i, gdje god je to moguće, mjerljivim ciljevima i rezultatima rada. 

Državni službenici ocjenjivali bi se ocjenama od jedan do pet. Ocjene bi bile jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i za mogući otkaz. 

Sustav predviđa 12 platnih razreda i unutar svakog razreda 12 platnih stupnjeva. Službenici koji bi dobili dvije uzastopne ocjene 'izuzetan', tri uzastopne ocjene 'primjeran' ili pet uzastopnih ocjena 'dobar' prešli bi u viši platni razred i dobili odgovarajući rast plaće. 

No, da ne bi bilo zabune, neće svi moći biti odlikaši. Sustav predviđa ograničenje broja službenika koji mogu biti ocijenjeni ocjenom 'izuzetan' (šest posto zaposlenih) i primjeren (12 posto zaposlenih). Time bi se, smatra Dalić, dodatno motivirali službenici na konkurenciju u cilju povećanja kvalitete rada.

U slučaju dobivanja najniže pozitivne ocjene, 'zadovoljava', službeniku bi se smanjila plaća, a ako bi dobio negativnu ocjenu, zaradio bi otkaz. 

Ovakav sustav ocjenjivanja podrazumijeva ukidanje postojećih dodataka, poput dodatka na staž, koji nemaju veze s radnim učinkom. 

Sindikati: To je podgrijana juha

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika naveli su za tportal da Martina Dalić 'prodaje podgrijanu juhu koju nije sama skuhala'. Kažu da su ta ista predložena rješenja još 2009. prošla prvo čitanje u Saboru u obliku prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika. Međutim, Zakon nikad nije ugledao svjetlo dana, i to baš za vrijeme trajanje Vlade u kojoj je Dalić bila ministrica financija, navodi sindikat.

Idi na 24sata

Komentari 81

  • ATC 17.04.2015.

    Bože, kaj da je pala s Marsa. Zakon je već davno napravljen, ali čući u nečijoj ladici. Državni službenici se već davno ocjenjuju svake godine, ali nikakve koristi od toga-jer zakon nije na snazi, pa je ocjenjivanje gubljenje vremena. Što se tiče platnih razhreda i to ste doobro razradili, ali se ne puštaju na snagu - jer bi mnogi koji imaju sada velike koeficijenta pali na niže - pa je i tu problem . Dakle, zmišljavate topllu vodu. Već ju imate - samo je treba dati na snagu

  • LjiljanaZlatec 17.04.2015.

    Bilo bi super da im je plaća 1.250 kn kao i nama invalidnina!

  • dkmjnn 17.04.2015.

    A na koji način bi oni to mjerili učinak? Takve nebuloze mogu pričati samo oni koji nisu nikada bili niti blizu rada službenika u pravosuđu. Znade se desiti rasprava koja traje po pet i više sati, nekada sa pauzom, nekada ne. I sudac i zapisničar nakon takvog posla ne znaju ni kako im je ime. S druge strane, nekakvo piskaralo u općini, lakira nokte, čita novine ili igra pasijans i sada će nas netko ocjenjivati po učinku. I, što je najžalosnije, svi smo mi u istoj kategoriji, a ljudi koji su ogorčeni (često puta s pravom) sve nas jednako gledaju i jednako o svima nama razmišljaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare