To je to što me zanima!

Dunav raste čak 4 cm na sat, iz vikendica uklanjaju namještaj

Vrh vodnog vala očekuje se u subotu i nedjelju, a trebao bi doseći 650 centimetara. Hrvatske vode patroliraju nasipima za koje kažu da će izdržati dolazeći val iz Alpa
Vidi originalni članak

Vikendaši koji imaju vikendice na Zelenom otoku u baranjskoj Batini već su navikli na stalne poraste čudljivog Dunava. Čim njegova razina premaši +350 centimetara moraju podizati namještaj na više razine kako ga voda ne bi uništila. To su već učinili vlasnici desetak vikendica na samom kraju Zelenog otoka koji je trenutno najugroženiji. 

- Odnijet ću iz vikendice hladnjak i štednjak i sve što mi voda može uništiti jer ove godine očigledno nećemo biti mirni po pitanju Dunava. Čim je tako rano počeo bujati, znači da će biti problema s njim sve do ljeta - kaže Lajoš Kolar, jedan od stanara vikend naselja. Naime, Dunav je u ponedjeljak u 11 sati dosegao +430 i razina mu se naglo povećava jer se u njega slivaju vode otopljenog snijega u Alpama. Taj vodni val potaknut topljenjem snijega i oborinama uobičajeno je u Baranju dolazio u ožujku i travnju, no ove godine, neočekivano stiže u siječnju.

- Život uz Dunav u Baranji postao je borba s prirodom. Prije to nije bilo tako. Znao je drastično narasti jednom u par godina, a sada od vode strahujemo bar dvaput godišnje - kažu Batinjani kojima su protekle godine, ispred kuća na samoj obali, djelatnici Hrvatskih voda ubrzano podigli branu za još metar i pol i tako ih dodatno zaštitili. 

Dunav od ponedjeljka raste prosječno četiri centimetra na sat, a vrh vala očekuje se u subotu i nedjelju. Tada će doseći razinu od oko 650 centimetara, što je oko 70 manje nego prošle godine kada su plivala i neka baranjska naselja. 

- Redovito patroliramo svim nasipima i kontroliramo njihovu izdržljivost. Ako negdje primijetimo pukotinu odmah je saniramo jer i jedna može napraviti veliku štetu. Nema mjesta panici jer vjerujemo da su svi nasipi dovoljno čvrsti da izdrže ovaj val koji nije tako velik kao onaj prošle godine - kazao je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • KingaKolar 18.01.2011.

    Gašpar, riječ je o vikend naselju gdje su kuće (vikendice) smještene na samoj obali Dunava. Bilo bi zanimljivo podići nasip... Kao prvo, nije izvedivo zbog blizine rijeke, a kao drugo, ni na moru ne podiže nitko nasip ispred vikendice, jer bi se u tom slučaju mogli kupiti vikendicu i u planinama. Nama je normalno da barem svake godine dođe do te situacije, odemo tamo, odnesemo sve na kat, kad sve prođe očistimo mulj i vratimo sve. Nitko se ne žali.

  • Gašpar 17.01.2011.

    Baranjci spadaju među najzanimljivije svjetske fenomene po pitanju poduzimanja poboljšanja životnih uvjeta. Već desetke godina se skoro u isto vrijeme podiže panika kako Dunav raste ,kako će potopiti vikendice sela i dr. te se od toga pravi senzacija medijski popraćena kako jadan narod stradava . Pa već bi nekome moralo pasti ako nigdje drugdje onda na pamet da treba podići stalne nasipe oko ili ispred ugroženih mjesta ,a ne trčati svake godine bar dva puta praviti zečije nasipe i maltretirati stanovništvo svojim jadom samo zato jer im se ne da ništa poduzimati jer kada je lijepo vrijeme nitko ne razmišlja kako će biti kada se počne snijeg topiti u Alpama i počnu velike kiše.?!

  • maxxzg 17.01.2011.

    svake godine na tom mjestu poplava.... stvarno treba bit jako pametan pa tamo sagradit vikendicu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare