Obavijesti

News

Komentari 8

Dunav raste čak 4 cm na sat, iz vikendica uklanjaju namještaj

Dunav raste čak 4 cm na sat, iz vikendica uklanjaju namještaj
3

Vrh vodnog vala očekuje se u subotu i nedjelju, a trebao bi doseći 650 centimetara. Hrvatske vode patroliraju nasipima za koje kažu da će izdržati dolazeći val iz Alpa

VIDEO

Vikendaši koji imaju vikendice na Zelenom otoku u baranjskoj Batini već su navikli na stalne poraste čudljivog Dunava. Čim njegova razina premaši +350 centimetara moraju podizati namještaj na više razine kako ga voda ne bi uništila. To su već učinili vlasnici desetak vikendica na samom kraju Zelenog otoka koji je trenutno najugroženiji. 

- Odnijet ću iz vikendice hladnjak i štednjak i sve što mi voda može uništiti jer ove godine očigledno nećemo biti mirni po pitanju Dunava. Čim je tako rano počeo bujati, znači da će biti problema s njim sve do ljeta - kaže Lajoš Kolar, jedan od stanara vikend naselja. Naime, Dunav je u ponedjeljak u 11 sati dosegao +430 i razina mu se naglo povećava jer se u njega slivaju vode otopljenog snijega u Alpama. Taj vodni val potaknut topljenjem snijega i oborinama uobičajeno je u Baranju dolazio u ožujku i travnju, no ove godine, neočekivano stiže u siječnju.

- Život uz Dunav u Baranji postao je borba s prirodom. Prije to nije bilo tako. Znao je drastično narasti jednom u par godina, a sada od vode strahujemo bar dvaput godišnje - kažu Batinjani kojima su protekle godine, ispred kuća na samoj obali, djelatnici Hrvatskih voda ubrzano podigli branu za još metar i pol i tako ih dodatno zaštitili. 

Dunav od ponedjeljka raste prosječno četiri centimetra na sat, a vrh vala očekuje se u subotu i nedjelju. Tada će doseći razinu od oko 650 centimetara, što je oko 70 manje nego prošle godine kada su plivala i neka baranjska naselja. 

- Redovito patroliramo svim nasipima i kontroliramo njihovu izdržljivost. Ako negdje primijetimo pukotinu odmah je saniramo jer i jedna može napraviti veliku štetu. Nema mjesta panici jer vjerujemo da su svi nasipi dovoljno čvrsti da izdrže ovaj val koji nije tako velik kao onaj prošle godine - kazao je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.