To je to što me zanima!

"Dvojezične ploče će ostati na institucijama u Vukovaru"

Dvojezične ploče u Vukovaru će ostati na državnim institucijama dok za to budu ostvareni zakonski uvjeti, rekao je u srijedu ministar uprave Arsen Bauk
Vidi originalni članak

Ministar uprave Arsen Bauk je prije sjednice Predsjedništva SDP-a komentirao okupljanje stranaka ljevice, koje ga, kaže, ne zabrinjava. 

- Ukoliko se radi o bloku srodnih stranaka, smanjuje se mogućnost da oni ostanu ispod praga i da tako glasovi birača koji su nam skloni, a više su neskloni onima drugima, ostanu ispod praga - rekao je. 

Komentirao je i promjenu vukovarskog statuta, te rekao kako kao ministar mora tražiti ocjenu ustavnosti. 

Hoćete li to napraviti ukoliko se pokaže da izmjene nisu u skladu s Ustavom, onda hoću, a ako se pokaže da su u skladu, onda neću. Ne znam kako da vam drugačije odgovorim, a da ne prejudiciram odluku prije nego što sam uopće dobio žalbu, a komentirao je i prijavu Srbije. 

- Davno sam se prestao brinuti oko toga što misli Srbija - rekao je. 

Dvojezične ploče u Vukovaru će, kaže, ostati na državnim institucijama dok za to budu ostvareni zakonski uvjeti.

- A zakonski uvjeti su da na području te lokalne jedinice preko jedne trećine u popisu stanovništva pripadnika nacionalne manjine o kojoj se radi. To govorim u kontekstu toga da je predsjednik Gradskog vijeća rekao da se odluka ne odnosi na državne institucije.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje nije li izravna primjena zakona protivna odluci Ustavnog suda koja kaže da se zakon u Vukovaru ne smije provoditi prisilnim mjerama do izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina?

- O tome sam i ja razmišljao, sasvim je sigurno da nećemo prijeći granicu koju je postavio Ustavni sud, a koja govori o prisilnim mjerama, što znači da će biti neprisilne mjere. I drugo, stupanje na snagu pojedinih odredbi te odluke može biti usklađeno sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina do kada vrijedi mjera koju je izrekao Ustavni sud, tako da ćemo o tome apsolutno voditi računa - rekao je Bauk te dodao kako će Ministarstvo pokušati relativno brzo definirati konačni prijedlog zakona i uputiti ga prema Vladi.

Idi na 24sata

Komentari 140

  • cappuccino00 20.08.2015.

    treba nam hrvatska vlada koja neće dopustiti ćirilicu u Hrvatskoj, a pogotovo u Vukovaru

  • cappuccino00 20.08.2015.

    ovo je bilo za očekivati od ove vlade

  • CRNA GIZA 20.08.2015.

    bori se bauk za svoje manjinske glasače

Komentiraj...
Vidi sve komentare