Obavijesti

News

Komentari 140

"Dvojezične ploče će ostati na institucijama u Vukovaru"

"Dvojezične ploče će ostati na institucijama u Vukovaru"
1

Dvojezične ploče u Vukovaru će ostati na državnim institucijama dok za to budu ostvareni zakonski uvjeti, rekao je u srijedu ministar uprave Arsen Bauk

VIDEO

Ministar uprave Arsen Bauk je prije sjednice Predsjedništva SDP-a komentirao okupljanje stranaka ljevice, koje ga, kaže, ne zabrinjava. 

- Ukoliko se radi o bloku srodnih stranaka, smanjuje se mogućnost da oni ostanu ispod praga i da tako glasovi birača koji su nam skloni, a više su neskloni onima drugima, ostanu ispod praga - rekao je. 

Komentirao je i promjenu vukovarskog statuta, te rekao kako kao ministar mora tražiti ocjenu ustavnosti. 

Hoćete li to napraviti ukoliko se pokaže da izmjene nisu u skladu s Ustavom, onda hoću, a ako se pokaže da su u skladu, onda neću. Ne znam kako da vam drugačije odgovorim, a da ne prejudiciram odluku prije nego što sam uopće dobio žalbu, a komentirao je i prijavu Srbije. 

- Davno sam se prestao brinuti oko toga što misli Srbija - rekao je. 

Dvojezične ploče u Vukovaru će, kaže, ostati na državnim institucijama dok za to budu ostvareni zakonski uvjeti.

- A zakonski uvjeti su da na području te lokalne jedinice preko jedne trećine u popisu stanovništva pripadnika nacionalne manjine o kojoj se radi. To govorim u kontekstu toga da je predsjednik Gradskog vijeća rekao da se odluka ne odnosi na državne institucije.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje nije li izravna primjena zakona protivna odluci Ustavnog suda koja kaže da se zakon u Vukovaru ne smije provoditi prisilnim mjerama do izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina?

- O tome sam i ja razmišljao, sasvim je sigurno da nećemo prijeći granicu koju je postavio Ustavni sud, a koja govori o prisilnim mjerama, što znači da će biti neprisilne mjere. I drugo, stupanje na snagu pojedinih odredbi te odluke može biti usklađeno sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina do kada vrijedi mjera koju je izrekao Ustavni sud, tako da ćemo o tome apsolutno voditi računa - rekao je Bauk te dodao kako će Ministarstvo pokušati relativno brzo definirati konačni prijedlog zakona i uputiti ga prema Vladi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.