To je to što me zanima!

Dvojica Obrovčana spašavaju Zrmanju: Krenulo s prosvjedom i završilo s presudom

Studija se pokazala šupljom i uspjeli smo je osporiti, jer su u njoj tvrdili čak i da pod Velebitom ne puše jak vjetar, rekao je Ivan Matić iz Ekološke udruge Zrmanja
Vidi originalni članak

Ruke su mi se tresle dok sam otvarao poštu, a jedva sam pročitao tekst presude od sreće. Ovo je velika stvar za naše dvije male udruge i za obične ljude, jer se pokazalo da se sve može promijeniti samo ako stanemo na hrpu, kazao nam je Ivan Matić iz iz Ekološke udruge Zrmanja u Obrovcu.

POGLEDAJTE VIDEO: Učenici čiste Zrmanju 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bez pomoći odvjetnika, uz puno dokaznog materijala na  tri sudska ročišta, dvojica Obrovčana uspjela su dokazati nepravilnosti i nedostatke Studije utjecaja na okoliš Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Matić iz Zrmanje i Šime Šimurina iz Inicijative Zaton Obrovački na Upravnom sudu u Splitu uspjeli su osporiti Studiju utjecaja na okoliš tvornice za preradu grita. 

Krenulo je s velikim prosvjedom protiv odlaganja i prerade ostataka sasušene boje koja se trebala skladištiti u Zatonu Obrovačkom blizu Zrmanje, a završilo sudskom presudom.  

- Ovo je velika stvar i poticaj za nas jer je strašno raditi na nečemu 10 godina i doživljavati samo sitne pomake nakon puno truda! Posebno sam ponosan na građane sudionike prosvjeda. Studija se pokazala šupljom i uspjeli smo je osporiti, jer su u njoj tvrdili čak i da pod Velebitom ne puše jak vjetar. Investitor je bio bahat pa je krenuo skladištiti grit na otvorenom prije nego li je uopće dobio uporabnu dozvolu. Ovime smo pokazali da ćemo propitati svaku investiciju koja nam stiže i svakog investitora s figom u džepu. Ovo je top dokaz da se mogu promijeniti stvari koje nam imaju utjecaj na živote, štoviše da je čuvanje okoliša naša odgovornost - sretan je Matić.  

UKLANJAJU RASLINJE Započela sanacija onečišćenog područja na rijeci Zrmanji

Prosvjed "5 do 12 za Zrmanju" održao se lani 10. ožujka  u Zatonu obrovačkom, a okupio je više od 1500 nezadovoljnika tvornicom za preradu otpadnog grita.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare