To je to što me zanima!

DZNAP dobio odobrenje za prikupljanje naknada od internetskih platformi

DZNAP očekuje da će novinari i izdavači pravedno raspodijeliti naknade, kao što se to činilo s naknadama koje DZNAP prikuplja od participacije u distribuiranju autorskih sadržaja od press clipping agencija
Vidi originalni članak

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) dobilo je odobrenje u obavljanju kolektivnog ostvarivanja prava novinara na udio u naknadi nakladnika kad ih na internetu koriste pružatelji usluga informacijskog društva.

Kako su u petak izvijestili iz DZNAP-a, odgovarajuće rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) bilo je izdano 20. listopada

''Mi smo svoj dio posla odradili. Pozivamo nakladnike da i oni u što skorijem roku naprave isto: predaju svoj zahtjev za dobivanje licence za kolektivnu zaštitu nakladničkih prava na internetskim platformama i od regulatora dobiju odobrenje s kojim zajedno možemo pregovarati s Googleom, Facebookom, YouTubeom i ostalima o naknadama i uvjetima korištenja za naše članove", rekla je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

U DZNAP-u ističu i kako je riječ o pravu koje proizlazi iz Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, implementirane u hrvatski Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. Na temelju toga će autori novinari i nakladnici konačno ostvariti udio u zaradi velikih internetskih platformi koje gomilaju profite na reklamama povezanima uz medijske sadržaje koje učitavaju njihovi korisnici.

- Proširenje licence nužan je preduvjet bez kojeg se naknada ne može ubirati. No osim što moramo čekati nakladnike da i oni to učine, jer je zakonodavac naše pravo na naknadu postavio kao udio u njihovoj, moramo ispregovarati i međusobnu podjelu naknada te utvrditi cijene i druge uvjete korištenja autorskih djela s korisnicima – Googleom, YouTubeom, Facebookom i ostalim pružateljima usluga - ističe predsjednica DZNAP-a.

DZNAP očekuje da će, sukladno Direktivi, novinari i izdavači na hrvatskom tržištu pravedno raspodijeliti naknade, kao što se to činilo i dosad s naknadama koje DZNAP prikuplja od participacije u distribuiranju autorskih sadržaja od press clipping agencija.

- Računamo na „fair play“ i jedino na takvu raspodjelu možemo pristati, što znači 50:50, kao što smo i dosad dijelili s nakladnicima naknadu koju naše društvo već godinama prikuplja, raspodjeljuje i isporučuju nakladnicima 'na gotovo' - zaključuje čelnica DZNAP-a.

U skladu s odlukom regulatora, DZNAP je dužan u roku od 60 dana od rješenja izdanog 20. listopada na Skupštini usvojiti interne akte koji su u nacrtu dostavljeni DZIV-u kako bi se ispunili preduvjeti za izdavanje odobrenja. Uskoro će stoga održati Skupštinu svojih članova kako bi se do kraja formalizirale radnje nužne za proširenje licence.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare