To je to što me zanima!

E-zdravstvo: Zauvijek ukidaju papirnate uputnice i nalaze

IZ HZZO-a obećavaju kako će do kraja godine pacijenti manje vremena trošiti na obilaske liječnika, bolnica ili ljekarni zbog jednog papira. Sve će digitalizirati
Vidi originalni članak

Uputnice, nalazi i otpusna bolnička pisma do kraja godine bit će u elektroničkom obliku. Zahvaljujući projektu u koji je utrošeno 3,6 milijuna kuna, zdravstvena obrada pacijenata potpuno će se digitalizirati.

Iako su sve bolnice već spojene na Središnji zdravstveni informacijski sustav, u mnogima se e-naručivanje ne provodi. Najuspješnije su bile Klinika za ortopediju u Lovranu, opatijska Thalassotherapia te opće bolnice u Virovitici, Našicama, Ogulinu, Karlovcu, Novoj Gradiški i Zaboku.

No u osječkom i splitskom KBC-u te KBC-u Sestre milosrdnice to još nije zaživjelo.

- Napokon ćemo uspostaviti komunikaciju između svih u sustavu. Liječnik primarne zaštite dobit će nalaz i otpusno pismo prije nego što vidi pacijenta. Moći će mu telefonirati da preuzme lijek u ljekarni preko e-recepta, unaprijed organizirati njegu, fizikalnu rehabilitaciju ili patronažu - kaže Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Ana Vlainić 09.03.2015.

    da to ne bi bila neka fora poput OIBa (za sve ipak treba JMBG) -pa ćemo tako morati isto čekati red kod liječnika jer on svakako mora odrediti za što trebamo uputnicu ili recept...sigurno neće dijeliti uputnice kako kom padne napameet ...malo ste se ipak prepožurili obradovati javnost...

  • ciara46 08.03.2015.

    Sada če biti još veča gužva u čekaonama opče prakse, a ti liječnici nisu uopče u večini zainteresirani za pacjente.

  • leon17zg 08.03.2015.

    Recepti se već sada izdaju elektronski. Nazoveš doktoricu: trebam to i to i gotovo. Većinom e-recepte šalju sestre. I e-uputnice već jesu u primjeni, ali ipak se većinom koriste papirnate, jer nisu svi u sustavu. Nadajmo se da će to zaista zaživjeti do kraja godine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare