To je to što me zanima!

Einstein je otkrio i 'formulu za sreću', a danas vrijedi milijune

Einstein je 1922. bio na japanskoj turneji i tom prilikom boravio u hotelu Imperial u Tokiju. Dostavljač mu je donio pošiljku, a legendarni nobelovac mu je umjesto napojnice 'uvalio' dvije mudre poruke...
Vidi originalni članak

Alberta Einsteina ne treba posebno predstavljati. Po mnogima najveći fizičar svih vremena otkrio je niz osnovnih zakona prirode, a njegova osebujna frizura jedna je od najprepoznatljivijih u povijesti.

Nedavno je otkrivena jedna od njegovih brojnih anegdota, zbog koje je ovih dana nepoznati kupac na aukciji u Jeruzalemu izdvojio čak 1,5 milijuna dolara (9,5 milijuna kuna). Priču je prenio BBC, a ide ovako...

Einstein je 1922. godine bio na turneji u Japanu i u to vrijeme je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku. Bio je smješten u tokijskom hotelu Imperial, gdje mu je jedan dostavljač donio pošiljku.

Čuveni nobelovac mu je, navodno, umjesto napojnice predao dvije poruke napisane na njemačkom jeziku.

Na jednoj je napisao:

- Miran i skroman život donosi više sreće od stalne i nemirne potrage za uspjehom.

...dok se na drugoj nadovezao:

- Gdje ima volje, ima i načina.

Aukcijska kuća Winner's, koja je organizirala aukciju u Jeruzalemu, potvrdila je da je Einsteinova 'teorija o sreći' prodana za 1,5 milijuna dolara, no podatke o kupcu i prodavatelju nisu otkrili.

Osim Einsteinovih bilješki na aukciji su ponuđeni i ostali predmeti njemačkog genijalca, među kojima i pisma koje je napisao pred kraj svog života.

Početna cijena njegove 'teorije o sreći' bila je 2.000 dolara, no na kraju se ispostavilo da je prodana za milijunski iznos.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Miške 25.10.2017.

    Znadete onu bajku o car koji je sve imao, a bio nesretan. Mudrac mu savjetovao da će biti sretan, ako obuče košulju sretnog čovjeka. I tako krene po svojoj kraljevni tražiti sretnog čovjeka. Nakon duge potrage nadje sredovječnog čovjeka koji sa ženom i djecom radi u polju, upravo su sjeli da bi u hladu pojeli ručak. Car ih vidi i sa pratnjom priđe i pita, dali je on sretan? "Jesam vaše veličanstvo, sretan sam." Onda mi odmah daj svoju košulju, nestrpljivo će car. " Ali gospodaru, ne mogu, ja NEMAM košulje".

  • x-y 25.10.2017.

    aaa jake li formule.. Svaki malo prosvijetljeniji i duhovniji covjek i sam zna takvu formulu..

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 25.10.2017.

    Koji ži... pardon, koja škrtica, strahota... umjesto bakše, žvrljotine... tak je (priča se) i Picasso žderačinu u restoranima plaćao čekovima pa skoro ni jedan konobar nije dao unovčit ček radi Picassovog potpisa na njemu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare