To je to što me zanima!

EK će uskoro objaviti plan za prestanak uvoza plina iz Rusije

Kako bi povećala proizvodnju održive električne energije, Komisija treba predložiti nove ciljeve kako bi se do 2030. godine 45 posto energije u EU-u dobivalo iz obnovljivih izvora
Vidi originalni članak

Europska komisija u srijedu će predstaviti dugoočekivane prijedloge za odustajanje Europske unije od uvoza ruskih fosilnih goriva, posebice plina, potaknuta ratom u Ukrajini, koji uključuju diversifikaciju plinskih dobavnih pravaca i ubrzanje investicija u zelenu energiju.

U nacrtima prijedloga koje je dpa dobio na uvid, Komisija ć, kako se doznaje, predložiti nove ciljeve za proizvodnju i učinkovitost obnovljive energije, ubrzati izdavanje dozvola za projekte zelene energije poput vjetroturbina, proširiti infrastrukturu za iskorištavanje vodika i diversificirati uvoz plina.

DRAMA U ZAGREBU Uređaj od 200 kuna spasio život obitelji iz Zagreba: Počeo je pištati, sve je bilo puno plina...

Kako bi povećala proizvodnju održive električne energije, Komisija treba predložiti nove ciljeve kako bi se do 2030. godine 45 posto energije u EU-u dobivalo iz obnovljivih izvora, u odnosu na 40 posto kako je prethodno planirano.

Komisija želi da se do 2028. više nego udvostruči broj solarnih elektrana u EU-u, a omogućit će i brže dobivanje dozvole za planirane solarne elektrane, kao i opremanje industrijskih zgrada solarnim panelima.

ZAŠTITA POTROŠAČA EU će ograničiti cijena plina u slučaju manje isporuke iz Rusije

Druge predložene mjere uključuju povećanje proizvodnje vodika u EU korištenjem električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, kao i uvoz vodika, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak putem Twittera.

Prema novim planovima pod nazivom REPowerEU, Komisija također želi potaknuti potrošače da štede energiju, na primjer, vozeći manje i sporije ili radeći od kuće.

>> Više o ratu u Ukrajini pročitajte OVDJE

Ulaganja vrijedna 195 milijardi eura (203 milijarde dolara) tijekom sljedećih pet godina vjerojatno će biti potrebna kako bi se okončala energetska ovisnost o Rusiji, uz inicijative koje su dio klimatskog paketa EU-a "Fit for 55", navodi se u dokumentima koje je agencija dpa dobila na uvid.

BUDITE NA OPREZU Ugljični monoksid zovu i 'tihi ubojica': Nabavite detektor plina kako bi spriječili trovanje

Kako bi poboljšala energetsku sigurnost, Komisija također nastoji diversificirati plinske dobavne pravce.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • coblyev 18.05.2022.

    Birokratski planovi čiju će neostvarivost plaćati građani u formi nestašica i velikih poskupljenja.

  • nisam ja ništa 18.05.2022.

    Znači grijat ćemo se na upaljače dok su Rusi pod sankcijama?

Komentiraj...
Vidi sve komentare