To je to što me zanima!

EK: 'Plaćanje ruskog plina rubljima krši sankcije EU-a'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bilješka koja je tehnička i preliminarna i temeljena na neslužbenom prijevodu ruskog predsjedničkog dekreta od 31. ožujka govori da taj zakon dodaje nekoliko novih slojeva obaveza za kupce plina iz EU-a
Vidi originalni članak

Plaćanje ruskog plina rubljima neke članice Europske unije kršilo bi europski režim sankcija protiv Moskve, stoji u internoj bilješci Europske komisije (EK).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bilješka koja je tehnička i preliminarna i temeljena na neslužbenom prijevodu ruskog predsjedničkog dekreta od 31. ožujka govori da taj zakon dodaje nekoliko novih slojeva obaveza za kupce plina iz EU-a i praktički im oduzima iz ruku finalizaciju kupovine.

„Ovaj mehanizam bi doveo do kršenja postojećih europskih restriktivnih mjera uvedenih u pogledu Rusije, njezine vlade, središnje banke i suradnika, kao i općenite zabrane zaobilaženja europskih restriktivnih mjera“, stoji u bilješci u posjedu Reutersa.

BROD NIJE POTONUO Rusi tvrde da je vatra na krstarici Moskva obuzdana

Ruski predsjednik Vladimir Putin je dekretom krajem ožujka europskim dužnosnicima uveo obvezu otvaranja najmanje dva posebna računa u Gazprombanku – jedan za eure i dolare, a drugi za rublje. Sva plaćanja za plin moraju ići kroz tu banku.

EU bi pod tom shemom i dalje plaćao Gazprombanku u ugovorenoj valuti, eurima ili dolarima, no posao bi bio dovršen tek kad ruska banka promijeni valutu u rublje u dogovoru sa središnjom bankom te ih uplati na drugi račun, piše u dokumentu EK-a.

>>Uživo događanja iz Ukrajine pratite ovdje

„Rezultat da je isplata pri uplati na konačan račun dovršena u valuti koja nije određena ugovorom“, stoji u bilješci.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • limen 14.04.2022.

    Putin je kolaboracionist s neprijateljskim zemljama Rusije i trebao bi sebe strpat u zatvor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare