To je to što me zanima!

Elitna postrojba: Naši vojnici u Afganistanu obučavaju druge

Hrvatski vojnici sudjeluju u misiji u Afganistanu. Mentoriraju afganistansku specijalnu policiju. Obučavaju njihove instruktore. Pripadnici ZSS-a su train to trainers...
Vidi originalni članak

Zapovjedništvo specijalnih snaga je najelitnija postrojba oružanih snaga. To je postrojba koja ima i posebne zahtjeve za popunu. Ima nekoliko kriterija.

Prva je dragovoljnost pristupa u ZSS, najmanje devet mjeseci vojne službe na dan prijave, mora imati prvu razinu dočasničke izobrazbe, s najviše navršenih 35 godina, iznad toga se ne primaju jer smatraju da su stari. S najviše navršenih 28 godina prijavljuje se u postrojbu.

Kategorija tjelesne spremnosti je na visokoj razini, a sljedeći su psihička sposobnost i da, naravno, mora biti zdrav. U ZSS-u su vojnici i padobranci, ronioci, alpinisti itd. ZSS ima nešto manje od 300 pripadnika. Sad su to uglavnom osposobljeni operativci. Commando obukom bavi se od 60 do 70 ljudi.

Pripadnici ZSS-a su obučeni za tri temeljne zadaće: direktna akcija, specijalno izviđanje i vojna pomoć. Ta direktna akcija podrazumijeva sve napadne akcije, operacije u urbanom području, štićenje osoba, u smislu neke borbe.

Što se tiče vojne pomoći, pripadnici ZSS-a mentoriraju i daju pomoć nekim drugim snagama.

Sudjeluju u misiji u Afganistanu. Mentoriraju afganistansku specijalnu policiju. Obučavaju njihove instruktore, a ne pripadnike specijalne policije. Pripadnici ZSS-a su train to trainers.

SUĆUT PREDSJEDNICE Kitarović: Naše misli i molitve su uz obitelji stradalih vojnika

Povratne informacije od afganistanskih specijalnih snaga su uglavnom pozitivne. Pripadnici ZSS-a su inače opremljeni puškama VHS te pištoljima HS i XDM.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 89

  • mrTrobec 25.07.2019.

    Prvo su sebe elitni postrojbaši propucavali bar svaki tjedan po jedan a sada uče druge kako se to propucava.

  • 25.07.2019.

    Plenkovicu povuci nase decke doma. Za koga dolje ginuti. Vracaj ih natrag. Nasa mladost da dolje gine komu ili cemu. Budi jednom bar razuman.

  • rumenige 25.07.2019.

    Ovaj vojnik je tamo radio za plaću,kao i svi ostali ljudi,zna se da je tamo opasnost visi u zraku,ali isto tako i svim ostalim radnicima koji se bore za svoju obitelj,npr neki dan je čovjek pao sa krova u Pakracu,vozači kamiona jedna mili sekunda i on ubiše nekoga ili sam sebe,rudari,piloti,itd itd,normalno da je šteta mladoga muža,i oca djeteta.Tako da mislim da se podigla malo prevelika prašina što se tiče ovoga slučaja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare