To je to što me zanima!

Ema (5) boluje od rijetke bolesti, liječenje preskupo

Roditelji za lijek izdvajaju 450 kuna, kao i za Ph listiće, koji kontroliraju mokraću male Eme. Njezin metabolizam slabi, a novca je u obitelji sve manje
Vidi originalni članak

Malena Emanuela Marić (5) je u siječnju dobila virozu i povraćala je. Iz karlovačke bolnice su je prevezli u Klaićevu u Zagrebu. Ondje su je operirali jer je na lijevom bubregu imala dva bubrežna kamenca. Ustanovili su da boluje od rijetke i teške nasljedne bolesti cistinurije. Bubreg joj otkazuje. Roditelji Oliver i Veronika 24 sata dnevno paze na njenu prehranu. U danu mora popiti četiri litre vode, uz što joj je dozvoljeno samo još pola litre mlijeka. Ne smije jesti grickalice, slatkiše, zeleno povrće ni voće, osim banana. Meso i ribu smije pojesti jednom dnevno.
- Ne znamo kako dalje. Jedino znamo da je ova bolest vječna - kažu očajni roditelji za Večernji list. Najbolji lijek za malenu Emu je 'urocit ka', kojega ima samo u SAD-u. Ona pije manje učinkovit 'kalium verla', koji kupuju u Njemačkoj i čija je cijena 60 eura. Toliko koštaju i Ph listići za kontrolu mokraće. Marići su izbjeglice iz Bosne i žive u Sajevcu kraj Karlovca. U kući su s Emanuelom, njezini roditelji, brat Mario (7) te baka i djed. Rade samo Oliver i Veronika, u HS Produktu. Dvjema plaćama prehranjuju obitelj, liječe Emanuelu i svakodnevno je vode na kontrole u Zagreb. Morat će platiti i JJ protezu. Ona se ugrađuje u mokraćne puteve, ako su preširoki.
- Ja razumijem majčinu potrebu da učini sve za dijete, no nije točno da bi joj jedino Urocit K iz SAD-a pomogao. U Hrvatskoj imamo isto tako lijek Kalinor koji joj jednako može pomoći i majka to zna. Usto, nije točno da malena ne smije ništa jesti ni piti mlijeko, nego samo mora smanjiti unos. I na koncu, cilj našeg liječenja je spriječiti stvaranje novih kamenaca, a to možemo postići jedino čestim unosom vode. Naporno je jer dijete mora piti i danju i noću, no to je takva bolest. Lijekovi joj mogu samo malo olakšati - zaključila je dr. Iva Palčić iz Klaićeve bolnice u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • tricetri 02.04.2009.

    DAJTE BROJ RAČUNA!!!

  • marasinjos 02.04.2009.

    zašto neprobate s biljem moj sin se spasio od astme pomoću bilja. čuli smo za jednu travarku koja je njega spasila. pa ako se vratimo u prošlost nasi stari su se liječili putem bilja.

  • Joseph20 02.04.2009.

    JE...NA DOKTORICA SAD IDE KONTIRARATI. NIJE ONA NITI REKLA DA NE SMIJE MALA NIŠTA JESTI. REKLA JE MAJKA ČAK I NAVELA (4litre vode i pola litre mlijeka dnevno). A SAD OVA DOKTORICA OČITO NIJE MAJKA, JER DA JE ZNALA BI DA JE DJETETU TEŠKO UKRATITI NEŠTO DA GRICKA, POGOTOVO SLATKIŠE. KAK DA JOJ MAMA DA JEDAN GUMENI BOMBON DNEVNO? MISLIM KAKVI SVE IDIOTI RADE KO DOKTORI. A ŠTO SE TIČE LIJEKA ŠTA JOJ NE POMOGNU, U MINISTARSTVU, A NE PAMETUJU.....IMA I TU LIJEKA....IMA GA ALI NEMA PARA. ŠTETA ŠTO NIJE UNUKA OD SANADERA, DA JE SAD BI VEĆ BILA U AMERICI NA LIJEČENJU. JADNA DRŽAVA JADNI MI

Komentiraj...
Vidi sve komentare