To je to što me zanima!

EP je usvojio preporuke za proširenje Europske unije

"Politika proširenja je i preduvjet za jačanje prisutnosti i strateških interesa EU na zapadnom Balkanu, zbog čega je i riječ o našem zajedničkom interesu", istaknuo je Picula
Vidi originalni članak

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je u ponedjeljak izvješće o zapadnom Balkanu namijenjeno vodećim institucijama EU-a u kojem ih se poziva da nastave politiku proširenja, izjavio je glavni izvjestitelj i hrvatski zastupnik u EP-u Tonino Picula.

Ususret summitu 2020., Izvješće o preporukama EP-a za zapadni Balkan Vijeću EU-a, Europskoj komisiji i potpredsjedniku Komisije za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu usvojeno je s 57 glasova za, pet suzdržanih i sedam protiv.

"Ključne preporuke izvješća Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i sigurnost su da osiguraju da unaprijeđena metodologija pregovaranja za krajnji rezultat ima punopravno članstvo u Uniji i da EU osigura jasna i predvidiva pravila i kriterije i konzistentno ih primjenjuje", rekao je Picula.

Izvješće koje je danas usvojio Europski parlament unatoč odlaganjima zbog korona virusa, nastavio je Picula, "jasna je poruka podrške zemljama zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima i aktivnostima s ciljem pristupanja Europskoj uniji nakon ispunjavanja kriterija". 

"Jasan je to znak naše podrške nastavku procesa proširenja u cjelini, kojem smo ovim izvješćem dali novi kredibilitet", dodao je Picula.

Podsjetio je da je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU-a tijekom cijelog njezinog postojanja i njezin najsnažniji vanjskopolitički alat za promicanje demokracije, blagostanja i mira.

"Politika proširenja je i preduvjet za jačanje prisutnosti i strateških interesa EU na zapadnom Balkanu, zbog čega je i riječ o našem zajedničkom interesu", istaknuo je hrvatski europarlamentarac.

Pritom ističe da demokracija i vladavina prava moraju biti u središtu procesa proširenja, što znači da se prva otvaraju i zadnja zatvaraju poglavlja o pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i ona o poštivanju ljudskih prava i slobode medija.

Eurozastupnici u izvješću traže grupiranje područja pregovaranja, jasna mjerila napredovanja, mogućnost sudjelovanje u sektorskim politikama i programima EU-a prije punopravnog članstva kroz ciljanu financijsku podršku i uspostavu mehanizma uvjetovanja kako bi se osiguralo da reforme u zemljama kandidatkinjama budu trajne i održive.

Spomenutim mehanizmom bi se proces pregovora temeljem objektivnih kriterija, u slučaju neispunjavanja uvjeta, mogao i suspendirati, pojasnio je Picula.

Također iznimno važnim smatra osigurati i bližu suradnju Europskog parlamenta i parlamenata zemalja kandidatkinja.

Uz funkciju izvjestitelja za preporuke, Picula obavlja i dužnosti koordinatora parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Odboru za vanjske poslove EP-a, kao i izvjestitelja za IPA III financijski instrument pretpristupne pomoći te Crnu Goru.  

Zovko: Unija kao vjerodostojan partner zapadnom Balkanu

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je na sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) te je u razgovoru s Borrellom istaknula da Unija mora biti vjerodostojan partner zapadnom Balkanu, kako u borbi s dezinformacijama o trenutnoj pandemiji, tako i u drugim pitanjima.

Zovko je naglasila da bi se Unija trebala više zalagati za olakšavanje dijaloga na relaciji Priština – Beograd, kao i na pitanju Bosne i Hercegovine. 

"S obzirom na to da Europska unija ima najveći interes za održavanje mira i stabilnosti u regiji, trebala bi konačno preuzeti ulogu nepristranog igrača", naglasila je Zovko.

"To znači da Unija treba uzeti u obzir stavove svih uključenih strana, a pružiti potporu najslabijima", pojasnila je hrvatska europarlamentarka.

Zovko je podržala usvajanje Preporuka za summit o zapadnom Balkanu 2020.

"S obzirom na pandemiju s kojom smo suočeni ne znamo sa sigurnošću kada će se summit održati. No, bez obzira na to, činjenica je da je Hrvatska vratila odnose Europe sa zapadnim Balkanom u sam vrh prioriteta Europske unije", izjavila je Zovko. 

Ovaj je sastanak na vrhu izvanredna prilika da se istakne interes Hrvatske u regiji kao države-graničara koja je najpogođenija tekućim i potencijalnim nestabilnostima u regiji kao rezultat vanjskih utjecaja i neodrživih lokalnih rješenja.

"S usvojenim preporukama za zapadni Balkan, Europski parlament također daje svoj doprinos pozivajući na konstruktivan i integrativan pristup regiji, koja napreduje prema svojoj europskoj perspektivi", zaključila je Zovko.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • intellectus 21.04.2020.

    Poštovani gospodine Picula, moj respekt ste imali, imate ga i danas, ali me čudi umjesto da pišete o svom radu , Vi uzimate ulogu dopisnika iz Brüssel -a (vijest koja je već dugo poznata). Kada smo kod rada i obveza u Brüssel-u rado bih Vas pitao……..ZAŠTO hrvatski jezik JOŠ nije ravnopravan sa ostalim jezicima članica EU-a?, Čini mi se da ste to izgubili iz vida ili nemate interesa, Vi, ali i drugi predstavnici Hrvatske u Brüssel l-u. Posebno bi me veselilo da se NETKO od vas „pohvali“ ili igra reportera iz EU-a i priopći nam tu vijest. Vrijedilo bi se malo potruditi, zar ne?

  • LordWho 20.04.2020.

    Europska unija do Kine. Da usrane drzave kao i mi punimo njihove blagajne naravno. Zivio

  • ichbin2 20.04.2020.

    lako kaj je usvojio preporuke, pred koji tjedan je bila priča da izričito širenja nebude sljedečih minimalno 5g, ta eunija nebude ni postojala za 5g tak da bogu drago svejedno kaj bude netko usvojio ili ne, to je samo znak dobre volje i niš drugo, ovi hvalospjevi euniji su nepotrebni jer u praksi to ne izgleda kao na papiru

Komentiraj...
Vidi sve komentare