To je to što me zanima!

Epidemija ospica: Oboljelih je oko 60-ak, najviše u Zagrebu

HZJZ navodi da je velik broj oboljelih sa ospicama vjerojatno došao iz BiH, Njemačke, Srbije i Slovenije ili su se razboljeli kao njihovi kontakti jer nisu cijepljeni
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je ukupno oko 60-ak oboljelih od ospica. Na području grada Zagreba i zagrebačke okolice je oko 50 oboljelih, zatim na području Rijeke je u tijeku manje grupiranje oboljelih kao i par oboljelih od ospica na području Vinkovaca, doznajemo od  dežurnog epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Služba za epidemiologiju je više puta pozivala pedijatre da cijepe djecu koja eventualno nisu redovno cijepljena, sa Službe za epidemiologiju je poslan dopis u studenom, pa ponovno u prosincu te opet neki dan. Pedijatri redovno pozivaju roditelje da cijepe djecu koja nisu redovno cijepljena, pa ukoliko je potrebno i pozivom roditelja na kućnu adresu - navodi dežurna epidemiologinja dr. Iva Pem.

U epidemiološkoj službi navode kako je velik broj oboljelih sa ospicama najvjerojatnije došao iz BiH, Njemačke, Srbije i Slovenije ili su se razboljeli kao njihovi kontakti jer nisu bili imuni, odnosno cijepljeni. 

- Pod rizikom od ospica u ovoj aktualnoj epidemiji, koju još uvijek smatramo manjih razmjera sličnoj onoj 2008. godine, uglavnom su necijepljena djeca i necijepljene mlađe osobe koje najčešće obolijevaju. Inače, prva doza cjepiva djeci se daje sa navršenih 12 mjeseci, a druga prilikom upisa u osnovnu školu - navodi dežurna epidemiologinja.

Idi na 24sata

Komentari 225

  • IvanaČičić 05.02.2015.

    Moja mala seka je dobila zausnjake par dana nakon sto je primila cjepivo protiv te bolesti. Da je netko pokupio od nje, nastala bi opet " epidemija " i opet bi za to krivili roditelje koji ne cjepe djecu ! Zasto su oni krivi za pojavu ospica ? Gdje pise crno na bijelom tko je prvi donjeo tu bolest u Hrvatsku ? Nemojte stvarno pretjerivati, ovo se pretvorilo u lov na " vjestice" !

  • magdalena63 05.02.2015.

    A jbt svašta. Lopine kod nas baš dobro prolaze. Država je po njihovoj mjeri. :(

  • magdalena63 05.02.2015.

    ne bi, uteko bi

Komentiraj...
Vidi sve komentare