To je to što me zanima!

Epidemiolozi: 'Padamo s nogu, oslobodite nas nekih poslova'

Ministar Beroš prokomentirao je zahtjeve premorenih epidemiologa napominjući da su svi oni utemeljeni i da će za desetak dana biti organiziran sastanak na kojem bi se trebalo pronaći rješenja
Vidi originalni članak

Epidemiolozi pucaju po šavovima, zbog čega od ministra zdravstva Vilija Beroša traže da ih oslobode nekih, kako kažu, neepidemioloških zadaća. 

Predlažu Stožeru nova rješenja u borbi s korona virusom. Traže da se brojevi dežurnih županijskih epidemiologa, koji se stalno vrte po TV ekranima, maknu i da se ponovno uvede broj 113, na kojem bi građani mogli dobivati informacije. 

Epidemiologe hitno treba osloboditi davanja liječničkih savjeta pacijentima s tegobama, poručuju Berošu iz Hrvatskog epidemiološkog društva. 

NA RUBU SU SNAGA Medicinari: 'Mi se još borimo. Izdržat ćemo, ali pomozite nam odgovornim ponašanjem'

Imaju ukupno 11 zahtjeva, odnosno prijedloga, pa tako nude i novi model za upućivanje u samoizolaciju. U nju bi, smatraju, trebalo stavljati samo kontakte ako su iz strateških djelatnosti - zdravstvene djelatnike i osobe koje rade u staračkim domovima, a za sve ostale dovoljno bi bilo odgovorno ponašanje uz poštovanje epidemioloških preporuka. I svi bi zavodi javnog zdravstva, kažu epidemiolozi, trebali imati aparate za testiranje.

- Još nemamo odgovor iz ministarstva, sastanak je bio u petak, ministar je pomno saslušao sve naše prijedloge i neke operativne zadaće je već na sastanku suradnicima dao, a sad čekamo. Nešto se može odmah riješiti, primjerice da se maknu naši brojevi. Taman krenem nešto raditi, a onda me prekine poziv i ne mogu se koncentrirati na epidemiološki rad. Na broju 113 građani bi mogli dobiti upute i odgovore na pitanja poput ‘mogu li se testirati jer se moram vratiti u Njemačku?’ i slično - kaže predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus. 

O ljudima koji idu na testiranja radi potrebe dijagnostičkih pretraga ili zahvata brigu trebaju voditi njihovi liječnici, jer to nije zaraza, dodaje. Liječnici obiteljske i hitne medicine moraju odgovarati na upite o zdravstvenim tegobama, zaključuje, a ne da se naziva epidemiologe.

Ministar Beroš prokomentirao je zahtjeve premorenih epidemiologa napominjući da su svi oni utemeljeni i da će za desetak dana biti organiziran sastanak na kojem bi se trebalo pronaći rješenja.

VIDEO S PRESICE Božinovićev odgovor na pitanje zašto su nakon 4 dana otvorili teretane vrijedi poslušati

A ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je kako su brojevi epidemiologa objavljeni jer ih ljudi nisu mogli dobiti kad su im bili potrebni.

- Htjeli smo pomoći ljudima, ali uklonit ćemo uskoro te brojeve i ponovno aktivirati 113 - rekao je Capak, reaktivaciju jedinstvenog broja najavivši za sutra.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • onajkojizna 03.09.2020.

    kod nekog vade krv za test kod nekog stapic u nos turaji kao na primjer meni to je tolko neugodno da sam izmaknio nos i ponovo ga morala gurati i rekla da moram cekat dok stapic do kraja udje

  • onajkojizna 03.09.2020.

    ti koji su ti stavili minus

  • nori 🖖 03.09.2020.

    Do 10 sati su pečatili sanitarne knjižice a onda išli na "teren"! Sad bi sve natovarili na opću medicinu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare