To je to što me zanima!

Erdogan: 'Turska nije spremna prihvatiti Švedsku u NATO'

Kao razlog navodi njihovu pretpostavljenu potporu za skupine poput zabranjene Kurdske radničke stranke (PKK), koju Europska unija i SAD drže terorističkom organizacijom
Vidi originalni članak

Unatoč „pozitivnih koracima“ prema ispunjenju turskih zahtjeva za solidarnošću u borbi protiv terorizma, Ankara još uvijek nije spremna prihvatiti Stockholm u NATO savez, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak.

- Njegova vlada još uvijek mora umiriti zabrinutu tursku javnost da je solidarnost u NATO-u osigurana ususret izborima iduće godine - rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Ankari.

- Vjerujem da će me moj dragi prijatelj Kristersson razumjeti u ovom trenutku - rekao je Erdogan, dodavši da Turska i dalje očekuje „konkretne“ poteze Švedske, uključujući izručenje nekih osumnjičenika koje Ankara smatra „teroristima“.

'ISPUNILI SVE UVJETE' Turska neće žuriti s ratifikacijom ulaska Švedske i Finske u NATO

Erdogan je među osumnjičenicima čije izručenje traži imenovao bivšeg glavnog urednika sada ugašenih novina povezanih sa skupinom islamskog političkog vođe Fenthullaha Gülena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Turska tu skupinu klasificira kao terorističku.

Turska blokira ulazak Švedske i Finske u NATO savez, a kao razlog navodi njihovu pretpostavljenu potporu za skupine poput zabranjene Kurdske radničke stranke (PKK), koju Europska unija i SAD drže terorističkom organizacijom.

Turska podržava politiku otvorenih vrata NATO saveza i nada se da će planirani sastanak triju zemalja u Stockholmu kasnije ovog mjeseca proizvesti „pozitivniji ishod“, dodao je Erdogan.

ERDOGAN ZAUSTAVIO PROCES Švedski premijer traži tursko odobrenje za ulazak u NATO

Stockholm „razumije da postajanje saveznikom NATO-a uključuje dužnosti prema drugim članicama, uključujući Tursku“, rekao je Kristersson.

- Ponudio sam načine na koje bi Švedska mogla pomoći Turskoj u borbi protiv terorizma ... U potpunosti ćemo implementirati trilateralni memorandum - dodao je, referirajući se na dogovor postignut između Turske, Švedske i Finske krajem lipnja.

Osim Mađarske, Turska je jedina članica Saveza koja dosad nije ratificirala ulazak dviju država u članstvo NATO-a.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Jopazg 08.11.2022.

    Turci su podlaci i dvolicni kao i “Bosnjaci”

  • 08.11.2022.

    Evo konačno i jedne pobjede za Putina.

  • %Šveđanin% 08.11.2022.

    Sva sreca pa je dosla nova vlada, koja niti zeli niti bi zeljela biti dio NATO saveza. Biti ce neutralni kao i do sada, a stara vlada neka pati i place. Briga nas za neki NATO savez mi smo Svedska....

Komentiraj...
Vidi sve komentare