To je to što me zanima!

Erdogan želi sigurnosnu zonu na granici sa Sirijom, i to brzo

Rusija, jedan od glavnih čimbenika u sirijskom sukobu koji je izbio 2011., pozvala je pak da se sirijski režim vrati na ta područja nakon predviđenog povlačenja američkih snaga
Vidi originalni članak

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak da se kroz nekoliko mjeseci uspostavi "sigurnosna zona" na sirijskim područjima uz granicu s Turskom, zaprijetivši da će se u protivnom Ankara sama pobrinuti da to učini.

"Očekujemo da se za nekoliko mjeseci ispuni obećanje o uspostavi sigurnosne zone koja će štititi našu granicu od terorista. U protivnom, mi ćemo se za to pobrinuti", dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump je sredinom siječnja predložio uspostavu "sigurnosne zone" široke 30 km duž sirijske granice, što su turske vlasti poduprle.

DOGOVORI S PUTINOM Turska poručuje: Možemo sami stvoriti sigurnu zonu u Siriji

Turska je obrazložila da to odgovara njezinim nastojanjima da sa svoje granice ukloni miliciju sirijskih Kurda YPG koju smatra "terorističkom" i skupinu Islamsku državu (IS).

No YPG koji kontrolira velik dio teritorija na sjeveru Sirije i koji je saveznik Amerikanaca, protivi se takvom prijedlogu.

Rusija, jedan od glavnih čimbenika u sirijskom sukobu koji je izbio 2011., pozvala je pak da se sirijski režim vrati na ta područja nakon predviđenog povlačenja američkih snaga.

U telefonskom razgovoru u nedjelju Trump i Erdogan su se dogovorili da će ubrzati pregovore koje trenutačno vode generali obiju zemalja u vezi s prijedlogom o "sigurnosnoj zoni".

Turska smatra YPG sirijskim ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja od 1984. vodi krvav gerilski rat s turskom državom i strahuje da bi uz njezinu granicu mogla nastati kurdska država kadra da osnaži separatističke težnje na turskom tlu.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • patagonija 26.01.2019.

    Uvesti reda prema dogovoru u Idlibu nije bio sposoban (nije mu bilo u interesu) a sad daje rok za sigurnosnu zonu ?!

  • Provokator2322 25.01.2019.

    ovaj je žedan Kurdske krvi

  • 25.01.2019.

    A neće Mr prezident imati mira dok god je i jedan Kurd živ! Što ti je mržnja, nema destruktivnije energije po budućnost svijeta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare