To je to što me zanima!

Erupcija Etne: Nakon čak 130 potresa sela zatrpana pepelom

Iz najaktivnijeg europskog vulkana Etne krenuo je novi tok lave na jugoistočnom krateru. Seizmolozi su zabilježili 130 potresa, a okolna sela zatrpana su pepelom
Vidi originalni članak
Nakon erupcije u ponedjeljak, iz kratera na jugoistoku najvećeg i najaktivnijeg europskog vulkana Etne krenuo je novi tok lave iz nove pukotine na jugoistočnom krateru.
 
POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
 
Prva erupcija izazvala je niz potresa, a talijanski vulkanološki institut zabilježio je više od 130 potresa u tri sata, a prvi se osjetio u 8.50 sati ujutro.Najjači je bio magnitude 4,3 stupnja na sjeveroistočnoj strani Etne, dok su se ostali osjetili na sjevernom dijelu.
 
Lokalno stanovništvo je evakuirano, a vulkanski pepeo prekrio je obližnja sela. Na videosnimkama vidljiv je oblak dima iznad 3350 metara visokog vulkana. Privremeno je obustavljen promet na na aerodromu u Kataniji. Informacijama o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti još nema.
 
Iako su erupcije Etne relativno česte, u institutu kažu da je od kolovoza vulkan eruptira još češće nego proteklih godina, a posljednja velika erupcija bila je 1992. godine. 
 
Idi na 24sata

Komentari 18

  • Lun@777 25.12.2018.

    Kad pogledaš video, izgleda jako fascinantno, atraktivno, no nikada se ne bih nastanila u blizini. Priroda zna biti osvetoljubiva, ali i mi je sami previše zagađujemo.

  • Fenix7 25.12.2018.

    Nikak' mi nije jasno zakaj ljudi žive na tim vulkanima. Mene bi bilo frka. Bila sam na Etni 3 dana, jedva čekala da otiđem, za svaki slučaj...

  • komentator__Luka 25.12.2018.

    jel se vidi iz hrvatske to

Komentiraj...
Vidi sve komentare