To je to što me zanima!

EU dogovorio sankcije za Rusiju

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a postigli su u utorak politički dogovor o prvom paketu sankcija protiv Rusije, “koje će za nju biti vrlo bolan”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku
Vidi originalni članak

“Ove će sankcije biti vrlo bolne za Rusiju”, izjavio je  Josep Borrell nakon završetka izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Parizu.

“Postigli smo jednoglasan dogovor o prvom paketu sankcija”, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“Sankcije nemaju čudotvorni učinak, ali su ekonomski bolne, a bolne su i za osobe protiv kojih su usmjerene”, rekao je Borrell.

Politički dogovor o sankcijama, koji je još treba formalno potvrditi kako bi postao zakon, odgovor je EU-a na rusko priznanje ukrajinskih odmetnutih teritorija Donjeck i Lugansk, čiju su samostalnost proglasili ruski separatisti.

SUKOB U UKRAJINI Hrvatski analitičari o Putinu i mogućim scenarijima sukoba: 'Cijena rata bila bi ogromna'

Sankcije se uvode protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti, među kojima su i ruske banke koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

“Ovo je jasan odgovor na (rusko) kršenja međunarodnog prava. Sankcije su izravno usmjerene na pojedince i tvrtke uključene u te radnje. Na meti su banke koje financiraju ruski vojni aparat i doprinose destabilizaciji Ukrajine. Također zabranjujemo trgovinu između dvije odcijepljene regije i EU – kao što smo to učinili nakon ilegalne aneksije Krima 2014. I konačno, ograničavamo sposobnost ruske vlade da prikupi kapital na financijskim tržištima EU-a. Maksimalno ćemo otežati Kremlju provođenje agresivne politike”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

U DESNIČARSKOJ EMISIJI Trump o Putinovom priznanju separatističkih regija i slanju vojske: Pa to je genijalno!

Ona je ispravnom ocijenila odluku njemačke vlade o zamrzavanju postupka izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II koji izravno povezuje Rusiju s Njemačkom ispod Baltičkog mora.

“Sjeverni tok II treba ocjenjivati u svjetlu sigurnosti opskrbe energijom za cijelu Europu, jer ova kriza pokazuje da je Europa još uvijek previše ovisna o ruskom plinu”, dodala je von der Leyen, ističući da EU treba diversificirati opskrbu energijom i masovno ulagati u obnovljive izvore energije.

Ovo je prvi paket sankcija, a Zapad u rezervi čuva snažnije sankcije ako kriza dodatno eskalira.

STOLTENBERG: 'Rusija planira veliki napad, NATO u stanju pripravnosti'

Na popisu za sankcije oko kojih je sada postignut dogovor nalazi se pet ruskih banaka, ali je samo jedna od njih od sistemske važnosti.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Usora1 23.02.2022.

    “Biti ce bolne” za dzepove eu gradjana. zaboli nesto ruske zastupnike za eu-liste, lova ruskih muljatora ostaje u rusiji jer ne mogu je skloniti u london ili… a za energente dobijaju puno vise za puno manje

  • petarpan242 23.02.2022.

    europa može samo bojkotirati kupnju plina. na svoju štetu naravno.

  • west66 23.02.2022.

    Tko vodi ovakvu EU?

Komentiraj...
Vidi sve komentare