To je to što me zanima!

EU šalje misiju na Kosovo, Srbija se žalila Sloveniji

Članice EU-a formalno su pristale na razmještanje oko 2000 članova misije, među kojima će uglavnom biti policajci i pravni stručnjaci
Vidi originalni članak

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić uručio je u subotu slovenskom veleposlaniku u Beogradu Miroslavu Luciju oštar prosvjed povodom odluke EU o slanju svoje misije na Kosovo, priopćila je vlada u Beogradu. Kako se navodi u priopćenju, srbijanska vlada tu odluku donesenu izvan Vijeća sigurnosti UN-a smatra nelegalnom i "izričito se protivi dolasku misije EU na Kosovo bez jasnog pravnog osnova, koji jedino može pružiti Vijeće sigurnosti UN-a". Zemlje Europske unije dale su u subotu zeleno svjetlo za slanje policijske i pravosudne misije na Kosovo, EULEX, kojoj je primarna zadaća zaštita manjina, pomoć kosovskim vlastima u uspostavi pravne države, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Članice EU-a formalno su pristale na razmještanje oko 2000 članova misije, među kojima će uglavnom biti policajci i pravni stručnjaci. Postupak donošenja odluke o slanju misije na Kosovo dovršen je po tzv. "tihoj proceduri", prema kojoj se odluka smatra usvojenom, ako joj se do određenog roka nijedna država ne usprotivi. Rok za donošenje ove odluke prošao je u ponoć s petka na subotu. Misija će se sastojati od 1400 policajaca, a ostatak će činiti suci, istražitelji, financijski stručnjaci i carinici. U misiji će sudjelovati većina zemalja članica EU te Norveška, Švicarska, Turska, SAD i Hrvatska s oko 15 ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • lažno ime 17.02.2008.

    Kosovo nikad nije bilo četničko. Zadnjih 100-tinjak godina srbi su uzurpirali Kosovo i provodili etničke i kulturološke čistke pod imenom jugoslavija. Iste terorističke radnje je i slovenija učinila sa našim teritorijem i preuzela piranski zaljev, hrvatski Kopar, a Italija-cigani hrvatski Trst.

  • lažno ime 17.02.2008.

    srbi+slovenci=Teroristi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare