To je to što me zanima!

EU zatražila od Londona da se konačno izjasni oko Brexita

May, koja je summit napustila nakon prvog dana, oklijeva iznijeti detaljan plan Brexita zbog podjela u njenoj konzervativnoj stranci oko uvjeta najvećeg vanjskopolitičkog zaokreta Britanije u gotovo pola stoljeća
Vidi originalni članak

Europska unija uputila je u petak posljednje upozorenje britanskoj premijerki Theresi May da glede Brexita stavi karte na stol, ponudi načine da se prevladaju "goleme" razlike i spriječi da Britanija izađe iz Unije bez sporazuma.

Drugog dana summita u Bruxellesu koji se više fokusirao na migracije nego na Brexit, čelnici preostalih 27 članica EU-a bili su jedinstveni u pojačavanju pritiska na britansku premijerku da prevlada podjele u vladi i pokrene zastale pregovore.

USPJEH THERESE MAY V. Britanija: Nacrt zakona o Brexitu prihvatio je parlament

May, koja je summit napustila nakon prvog dana, oklijeva iznijeti detaljan plan Brexita zbog podjela u njenoj konzervativnoj stranci oko uvjeta najvećeg vanjskopolitičkog zaokreta Britanije u gotovo pola stoljeća.

No obećala je raspraviti sporazum sa svojim glavnim ministrima na sastanku idućeg tjedna te nakon toga predstaviti dokument, odnosno bijelu knjigu, o vladinim ciljevima za buduće partnerstvo s Unijom.

UTJECAJ LAŽNIH VIJESTI E-mailovi otkrivaju povezanost kampanje za Brexit i Rusije

Kako je do izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a ostalo samo devet mjeseci, za predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i glavnog pregovarača Michela Barniera to je krajnje vrijeme za takav dokument.

"Ovo je posljednji poziv da se stave karte na stol", rekao je Tusk novinarima pridruživši se sve većem broju poziva Britaniji da brzo djeluje kako bi do listopada osigurala sporazum.

SKUP U S. Irskoj traže od May da ublaži zakon o pobačaju

Barnier je ponovio upozorenje da su rokovi kratki.

"Sada čekamo bijelu knjigu Ujedinjene Kraljevine i nadam se da će sadržavati ostvarive i realne prijedloge. No podsjetit ću još jednom da je vremena vrlo malo", rekao je.

U bijeloj knjizi bi trebala biti iznesena britanska vizija budućih odnosa s EU-om.

Pregovore o Brexitu blokira izostanak prijedloga kako izbjeći tvrdu granicu između Sjeverne Irske i članice EU-a, Republike Irske. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Frog_Pepe 29.06.2018.

    Više mesa u burekeeee!!!

  • Frog_Pepe 29.06.2018.

    Vratit čemo vas natrag u EU silom ili milom :D

  • ZagrebačkiFakin 29.06.2018.

    U EU je 75 milijuna siromašnih, a europske vođe sastanče, sastanče u beskraj--------Siromašni se povećavaju jer bogati postaju bogatiji, jer se bogatstvo sve više i više koncentrira. Ljude se pljačka i otima im se imovina. I sve se radi po zakonu i propisima, po pravnoj stečevini Europske unije, koju su vrlo dobro upoznali i ljudi u Hrvatskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare