To je to što me zanima!

EU želi zabraniti slim cigarete, ali i cigarete s okusom mentola

Predlaže se i da čak 75 posto kutije cigareta bude pokriveno upozorenjima o štetnosti po zdravlje te da se zabrane pakiranja s manje od 20 cigareta po kutiji
Vidi originalni članak

Europska komisija je u srijedu predložila mjere kojima bi promijenili zakon o duhanskim proizvodima te tako pušenje učinile manje privlačnim za građane EU. Povjerenik EU za zdravlje i zaštitu potrošača rekao je kako se predložene mjere uglavnom odnose na zabranu dodavanja posebnih aroma i proizvodnju 'slim' cigareta, piše AFP.

Na prijedlogu takve direktive radilo se godinama, a predviđa se zabrana uporabe aroma poput popularnog mentola. Predlaže se da čak 75 posto kutije cigareta bude pokriveno upozorenjima o štetnosti po zdravlje te da se zabrane pakiranja s manje od 20 cigareta po kutiji. 

Blaža pravila namijenjena su za duhan za lule, cigare i cigarillose jer se smatraju manje privlačnima za mlade. 

EK u svom prijedlogu zadržava zabranu uporabe duhana za žvakanje te duhana za cuclanje. Izuzetak je Švedska koja je još pri ulasku u EU 1995. godine dogovorila izuzeće o tom pitanju. Prijedlog trebaju odobriti države članice i Europski parlament, a novi propisi mogli bi stupiti na snagu 2015. ili 2016. godine.

Svake godine gotovo 700.000 Europljana premine od bolesti povezanih s pušenjem, što je broj jednak stanovništvu grada veličine Palerma ili Frankfurta. 

- Duhan ubija polovicu pušača i izaziva ovisnost. Ne želimo zabraniti pušenje, već ga želimo učiniti manje privlačnim - rekao je povjerenik Tonio Borg, i sam bivši pušač. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Der Kommissarrr 21.12.2012.

    Nikakva upozorenja neće pušača odvratiti od pušenja, osim da pljuge premažete feferonom.

  • WOMANIZER 20.12.2012.

    kakve gluposti, ja osobno sam nepušač, ali čemu zabranjivati cigarete nekome tko puši, to je njegov ibor! a s razlogom se nazivamo državama demokracije!

  • Auspex 20.12.2012.

    pa rađe pušit slim cigare, imaju desetinu nikotina normalne cigare a zadovolje 50% i više potrebe za pušenjem, tako da praktički rade kao sredstvo za odvikavanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare