To je to što me zanima!

Europska komisija odlučit će o sporu oko kranjske kobasice

Hrvatsko-slovenski spor oko proizvodnje kranjske kobasice nije uspio završiti nagodbom. Smije li Hrvatska proizvoditi kobasicu, odlučit će Europska komisija
Vidi originalni članak

Europskoj uniji je iz Slovenije stigao zahtjev da kranjsku kobasicu stavi pod poseban režim zaštite podrijetla. Protive se hrvatskom zahtjevu da i dalje proizvode tu kobasicu. Hrvatska je donedavno bez problema proizvodila kranjsku kobasicu, no ulaskom u Europsku uniju stvari se mijenjaju. 

Slovenija želi zaštititi taj proizvod na cijelom području EU. Već se nagodila s Njemačkom i Austrijom. Slovenci su dali suglasnost proizvođačima iz Njemačke i Austrije pod uvjetom da se kobasica proizvodi isključivo pod imenom "KreinerWurst". Brane spominjanje porijekla i slovenskog naziva.

Hrvatska je uputila žalbu s argumentom da hrvatski proizvođači kranjsku kobasu proizvode već desecima godina. Također, u žalbi se navodi 13 milijuna eura prihoda od izvoza tog proizvoda.

Slovenija se žestoko protivi navodeći kako kranjska kobasica može biti samo ona koja je proizvedena na području Kranja od lokalnog mesa i sastojaka. 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • dahhmal 12.08.2013.

    Jebo vas kobasica toliko drugih hrvatskih stvari ima da se zastite a vi navalili na kobasicu

  • vemaria 10.08.2013.

    Pregovori o našem ulasku u EU trajajali su godinama ,a mi se tek sad sjetili što trebamo mjenjati.

  • Brufen 08.08.2013.

    Iznajmljujem Sloveniju za manje svečane prigode rođendane i obiteljska okupljanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare