To je to što me zanima!

Britanska premijerka May želi Brexit s dogovorom 22. svibnja

Europska unija u ovom je trenutku spremna uvesti carinske kontrole za robu iz Velike Britanije u slučaju izlaska te zemlje bez sporazuma, a britanski građani neće trebati vize za kratkotrajne boravke do 90 dana
Vidi originalni članak

Britanska premijerka Theresa May rekla je u srijedu kako želi da se Britaniji dopusti napuštanje Europske unije sa sporazumom 22. svibnja. 

May je ranije dogovorila s europskim čelnicima da se brexit odgodi do tog datuma ako parlament u Londonu do 29. ožujka prihvati sporazum koji je postigla s Bruxellesom, no oni su ga po treći put odbili. 

Britanska premijerka sada pokušava postići kompromis s Jeremyjem Corbynom, čelnikom laburista, koji poziva na nastavak članstva u carinskoj uniji i blizak odnos s jedinstvenim europskim tržištem. 

"Sada želim da uspijemo pronaći pristup kojim međustranačkom podrškom možemo potvrditi sporazum i dogovor koji će nam omogućiti izlazak 22. svibnja", kazala je premijerka. 

Bilo kakvu novu odgodu s trenutno određenog 12. travnja mora prihvatiti preostalih 27 članica EU-a.

Europski čelnici sastaju se na izvanrednom summitu u Bruxellesu dva dana prije tog roka.  

Europska unija spremna uvesti carine na robu iz Britanije

Europska unija u ovom je trenutku spremna uvesti carinske kontrole za robu iz Velike Britanije u slučaju izlaska te zemlje bez sporazuma, a britanski građani neće trebati vize za kratkotrajne boravke do 90 dana, objavljeno je u srijedu u Bruxellesu.

"Europska komisija i 27 zemalja članica nisu htjele Brexit 2016. i sigurno ne žele Brexit bez sporazuma 2019. i još uvijek se nadamo da je to moguće izbjeći. Ali spremni smo se suočiti s tim izazovom ako do toga dođe", istaknuo je povjerenik za financijske poslove, poreze i carine Pierre Moscovici.

I DALJE BEZ RJEŠENJA Nastavlja se kaos oko Brexita: May želi novu odgodu izlaska

On je kazao da bi Brexit bez sporazuma, što se tiče carina i poreza, "značio trenutačnu ponovnu uspostavu carinskih kontrola za robu koja dolazi iz Britanije, obvezu ispunjavanja carinskih formulara za tvrtke koje trguju s Ujedinjenom Kraljevinom i obvezu prikupljanja PDV-a na robu uvezenu iz Velike Britanije".

Moscovici je predstavio mjere za pripremu za scenarij Brexita bez sporazuma. Osigurana je carinska infrastruktura na razini država članica i logistika u slučaju takvog scenarija, koji nitko ne želi, ali koji se nikako ne može isključiti.

VELIKA BRITANIJA Brexit bez sporazuma je sve izgledniji: Preostale tri opcije

Istodobno, Europski parlament i Vijeće postigli su sporazum da se britanskim državljanima nakon Brexita omogući ulazak u EU bez viza, pod uvjetom da britanske vlasti osiguraju recipročnu mjeru za građane 27 zemalja članica bez ikakve diskriminacije.

U slučaju da dođe do Brexita bez dogovora, odluka o oslobađanju od vizne obveze počela bi se primjenjivati u ponoć, 12. travnja ove godine.

U slučaju uređenog Brexita, odnosno izlaska sa sporazumom o razdruživanju, ta bi se odluka počela primjenjivati nakon isteka prijelaznog razdoblja, koje je predviđeno u tom sporazumu. 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Uragan_1 03.04.2019.

    Bravo !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare