Obavijesti

News

Komentari 28

Nastavlja se kaos oko Brexita: May želi novu odgodu izlaska

Nastavlja se kaos oko Brexita: May želi novu odgodu izlaska
1

May je nakon sedmosatnog kriznog sastanka vlade u Downing Streetu također pozvala laburističkog oporbenog čelnika Jeremyja Corbyna da "sjedne" zajedno s njom kako bi "pokušali naći plan" koji će proći

VIDEO

Britanska premijerka Theresa May rekla je u utorak da će od europskih čelnika zatražiti novu odgodu Brexita koja bi bila "što je moguće kraća", kako bi imala dovoljno vremena da s oporbenim laburistima postigne dogovor o tome kako izaći iz slijepe ulice glede izlaska Velike Britanije iz EU-a.

May je nakon sedmosatnog kriznog sastanka vlade u Downing Streetu također pozvala laburističkog oporbenog čelnika Jeremyja Corbyna da "sjedne" zajedno s njom kako bi "pokušali naći plan" koji će proći parlament.

Brexit bez sporazuma je sve izgledniji: Preostale tri opcije
Brexit bez sporazuma je sve izgledniji: Preostale tri opcije

"Trebamo dodatno produljenje Članka 50, koje bi bilo što je kraće moguće, i koje bi završilo kad se postigne dogovor. Mora nam biti jasna svrha takve odgode kako bismo osigurali da izađemo na vrijeme i na uređen način", rekla je.

"Nudim čelniku oporbe da sjednemo i pokušamo se dogovoriti o planu koji bi osigurao i da izađemo iz EU-a i da to bude sporazumno", dodala je May.

Irski premijer: EU mora biti otvorena za nove prijedloge Britanaca

Britain

Irski premijer Leo Vardakar u utorak je pozvao europske čelnike da budu otvoreni za bilo kakve nove prijedloge britanske premijerke Therese May o Brexitu, deset dana prije kraja roka za izbjegavanje štetnog izlaska bez dogovora. 

Iako je opasnost od Brexita bez dogovora sve veća, May i dalje ima vremena osmisliti "prijedloge koji su vjerodostojni i određuju jasan put prema uspjehu", kazao je irski premijer u Parizu u kojem se susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi razgovarali o britanskom izlasku iz saveza. 

Sporazum o povlačenju "ne može se ponovno otvarati, no ako Ujedinjeno Kraljevstvo promijeni svoje crvene linije mi možemo uvesti promjene u deklaraciji o našem budućem odnosu", dodao je Vardakar. 

Macron je također rekao da bi EU bila otvorena za britanske prijedloge koji bi mogli uključivati "nove izbore, referendum ili drugačije rješenje za budući odnos poput carinske unije". 

Naglasio je kako nije na njemu reći što je najbolje od tih opcija jer to "mora kazati London, i to sada". 

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier je ranije u utorak istaknuo kako je sve vjerojatnije da će Britanija napustiti savez bez dogovora, nakon što zastupnici u ponedjeljak u Londonu opet nisu uspjeli potvrditi daljnje korake. 

Novi datum britanskog izlaska je 12. travnja, sada kad su zastupnici tri puta velikom većinom odbacili sporazum o Brexitu koji su postigli May i Bruxelles.

U ponedjeljak su parlamentarci odbacili neobvezujuće mjere o novom referendumu i dva plana o ostanku Britanije u carinskoj uniji. May je, suočena sa zastojem, većinu utorka provela u razgovoru sa svojim kabinetom. 

Proeuropski zastupnici u utorak su predstavili međustranačku mjeru kojom žele spriječiti Brexit bez dogovora tako da se od vlade zatraži produženje pregovora. Nadaju se da će o tome glasati u srijedu ili četvrtak. 

Ako Britanija zatraži odgodu roka za izlazak, to i dalje mora prihvatiti preostalih 27 članica EU-a i primorati Britance da izađu na izbore za Europski parlament u svibnju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu