Obavijesti

News

Komentari 3

Britanska premijerka May želi Brexit s dogovorom 22. svibnja

Europska unija u ovom je trenutku spremna uvesti carinske kontrole za robu iz Velike Britanije u slučaju izlaska te zemlje bez sporazuma, a britanski građani neće trebati vize za kratkotrajne boravke do 90 dana

VIDEO

Britanska premijerka Theresa May rekla je u srijedu kako želi da se Britaniji dopusti napuštanje Europske unije sa sporazumom 22. svibnja. 

May je ranije dogovorila s europskim čelnicima da se brexit odgodi do tog datuma ako parlament u Londonu do 29. ožujka prihvati sporazum koji je postigla s Bruxellesom, no oni su ga po treći put odbili. 

Britanska premijerka sada pokušava postići kompromis s Jeremyjem Corbynom, čelnikom laburista, koji poziva na nastavak članstva u carinskoj uniji i blizak odnos s jedinstvenim europskim tržištem. 

"Sada želim da uspijemo pronaći pristup kojim međustranačkom podrškom možemo potvrditi sporazum i dogovor koji će nam omogućiti izlazak 22. svibnja", kazala je premijerka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bilo kakvu novu odgodu s trenutno određenog 12. travnja mora prihvatiti preostalih 27 članica EU-a.

Europski čelnici sastaju se na izvanrednom summitu u Bruxellesu dva dana prije tog roka.  

Europska unija spremna uvesti carine na robu iz Britanije

Europska unija u ovom je trenutku spremna uvesti carinske kontrole za robu iz Velike Britanije u slučaju izlaska te zemlje bez sporazuma, a britanski građani neće trebati vize za kratkotrajne boravke do 90 dana, objavljeno je u srijedu u Bruxellesu.

"Europska komisija i 27 zemalja članica nisu htjele Brexit 2016. i sigurno ne žele Brexit bez sporazuma 2019. i još uvijek se nadamo da je to moguće izbjeći. Ali spremni smo se suočiti s tim izazovom ako do toga dođe", istaknuo je povjerenik za financijske poslove, poreze i carine Pierre Moscovici.

Nastavlja se kaos oko Brexita: May želi novu odgodu izlaska
Nastavlja se kaos oko Brexita: May želi novu odgodu izlaska

On je kazao da bi Brexit bez sporazuma, što se tiče carina i poreza, "značio trenutačnu ponovnu uspostavu carinskih kontrola za robu koja dolazi iz Britanije, obvezu ispunjavanja carinskih formulara za tvrtke koje trguju s Ujedinjenom Kraljevinom i obvezu prikupljanja PDV-a na robu uvezenu iz Velike Britanije".

Moscovici je predstavio mjere za pripremu za scenarij Brexita bez sporazuma. Osigurana je carinska infrastruktura na razini država članica i logistika u slučaju takvog scenarija, koji nitko ne želi, ali koji se nikako ne može isključiti.

Brexit bez sporazuma je sve izgledniji: Preostale tri opcije
Brexit bez sporazuma je sve izgledniji: Preostale tri opcije

Istodobno, Europski parlament i Vijeće postigli su sporazum da se britanskim državljanima nakon Brexita omogući ulazak u EU bez viza, pod uvjetom da britanske vlasti osiguraju recipročnu mjeru za građane 27 zemalja članica bez ikakve diskriminacije.

U slučaju da dođe do Brexita bez dogovora, odluka o oslobađanju od vizne obveze počela bi se primjenjivati u ponoć, 12. travnja ove godine.

U slučaju uređenog Brexita, odnosno izlaska sa sporazumom o razdruživanju, ta bi se odluka počela primjenjivati nakon isteka prijelaznog razdoblja, koje je predviđeno u tom sporazumu. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...