To je to što me zanima!

Faber priznao da je policija pogriješila: Ispričavam se!

Privođenje zbog plakata: Ministar Karamarko je najavio da će biti sankcija u policijskim redovima te da bi volio da se neke stvari nisu dogodile
Vidi originalni članak

Javno se ispričavam zbog neugodnosti koje je imao mladić tijekom privođenja zbog lijepljenja plakata u Zagrebu, izjavio je ravnatelj policije Vladimir Faber. Priznao je da je policija pogriješila kad je protiv mladića podnijela prekršajnu prijavu zbog sadržaja plakata: 'Stegnite remen, bando lopovska'. Rekao je kako je to nečiji vrijednosni sud, što nije kažnjivo. Ministar policije Tomislav Karamarko najavio je da će biti sankcija u tzv. zagrebačkom slučaju. No mladiću je ostala druga prijava, ona za ljepljenje plakata na nedozvoljenom mjestu. Faber je otkrio i detalje privođenja. Rekao je da pritom policajci nisu pogriješili. U 3.40 policajci su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu primijetili mladića koji je počeo bježati kada su mu prilazili. Nije stao ni kada su mu zapovijedili:"Stop,policija!". Dostigli su su ga u obližnjoj Teslinoj ulici. U postaji im je priznao kako je bježao, jer se uplašio što je lijepio plakate na mjestima gdje ne smije. Faber je rekao i da policija sigurno ne skida nikakve plakate, jer to nije njihov posao. To što su priveli mladića koji je u 3.40 u noći bježao pred policijom, dodao je, učinio bi bilo koji policajac na svijetu.
- Svaki dan imamo više od 3000 postupanja. Ima ih svakakvih, i loših i šlampavih. Nemam iluziju da će svako postupanje biti besprijekorno riješeno. Zato Faber i ja želimo profesionalizirati policiju - dodao je ministar Karamarko. Rekao je kako ne želi ni da policijski veliki uspjesi, niti njihovi neuspjesi budu predmet političke borbe. Ima li ili nema elemenata za postupanje protiv autora grupe na Facebooku "Upadnite i meni u stan, bando gestapovska", Faber je rekao da autor, i to novinar, je grubo uvrijedio svakog hrvatskog policajca. No to je problem nečije kulture i odgoja, pojasnio je. Faber i Karamarko ponovili su i kako Nikša Kleško u Dubrovniku nije bio ni uhićen ni priveden, a da je navodno privođenje aktivistice i novinarke u Zadru potpuno izmišljeno.

AKTIVIST: STRAHUJEM ZA SVOJU BUDUĆNOST
Uhićeni zagrebački aktivist A. V., koji nema nikakve veze s organizacijom prosvjeda obratio se javnosti e-mailom.
"Kao građanin RH, student u višečlanoj obitelji niskih primanja, osjećam se ugroženim i strahujem za svoju budućnost. U noći s 30. studenog na 1. prosinca u 4.30 sati priveden sam u prvu PP Zagreb, gdje sam zadržan do otprilike 10 do 11 sati, potom sam pozvan na ispitivanje, koje je bilo korektno i trajalo vrlo kratko, ali nakon toga sam opet odveden u prostoriju u kojoj sam proveo još jedan do dva sata, da bi nakon toga bio pušten uz prekršajnu prijavu. Sama činjenica da sam priveden zbog lijepljenja plakata na mjestima predviđenim za to, za prosvjed koji je bio uredno prijavljen, ne mogu se oduprijeti osjećaju da su moja osnovna ljudska, i Ustavom zajamčena prava, povrijeđena tim činom. Nemam nikakve veze s organizacijom prosvjeda niti želim javno istupati zbog navedenih činjenica", stoji u pismu poslanom organizatorima prosvjeda.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Gatsby 04.12.2008.

    Gotovi su, pucaju po šavovima !

  • _tmk_ 03.12.2008.

    BANDO!!!

  • zanica 03.12.2008.

    ZBOG TOGA SE LJUDI NE MLATE. MOLIMO REDAKCIJU 24 SATA DA TO PROVJERI ZA SVOJE ČITATELJE. DIREKTAN INTERVJU SA PRIVEDENIM BEZ CENZURE (MOLIMO).

Komentiraj...
Vidi sve komentare