To je to što me zanima!

Fidel Castro je pronašao nasljednika u H. Chavezu

I Hugo Chavez je poput Castra revolucionar koji je pokušao svrgnuti predsjednika i zato završio u zatvoru. Kada je izašao postao je predsjednik
Vidi originalni članak

Venezuelanski čelnik Hugo Chavez ima sličan životni put kao i Castro. I on je revolucionar koji je pokušao svrgnuti predsjednika i zato završio u zatvoru. Izašavši iz zatvora, građani su ga izabrali za predsjednika 1999. godine. Kao i Castro, svakodnevno izražava svoje nezadovoljstvo vanjskom politikom Sjedinjenih Američkih Država. George W. Bush nazvao ga je prodavačem droge, tiraninom i populistom. Chavez je uzvratio opisavši Busha kao magarca. Za državnu tajnicu Condoleezu Rice rekao je da je nepismena što se tiče pitanja vezanih uz Latinsku Ameriku. S Fidelom Castrom je ne samo politički istomišljenik, već i prijatelj. Chaveza smatraju Castrovim ideološkim nasljednikom.

NE VJERUJE U BOGA, ALI JE UGOSTIO PAPU
Castro je odrastao u katoličkoj obitelji, no često se izjašnjavao kao agnostik, tvrdeći kako nikad nije vjerovao da Bog postoji. Oštre stavove o religiji ublažio je 1992. dopustivši vjernicima da se učlane u Komunističku partiju. Crkveni poglavar prvi put u povijesti otoka posjetio je Kubu 1998. godine. Papa Ivan Pavao II i Castro u javnosti su se pojavljivali zajedno, a iste je godine Castro dopustio vjernicima da javno slave Božić kao blagdan.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare