To je to što me zanima!

FOTOEKSKLUZIV Pogledajte antologijske i rijetke fotografije oslobođenja Zagreba 1945.

NOVI EXPRESS Donosimo vam rijetke fotografije oslobođenja glavnoga grada Hrvatske dvojice važnih autora, Hrvata Slavka Zalara i Srbina Branka Savića
Vidi originalni članak

Ulaskom partizanskih jedinica u Zagreb, početkom svibnja 1945., konačno je srušena kvislinška država koju je u travnju 1941., na marginama Trećeg Reicha i Mussolinijeve fašističke države, ustrojio ustaški režim. Poglavnik Ante Pavelić, s pratnjom i otetim zlatom, te stotine tisuća vojnika i civila (nevažnih i uplašenih kolaboracionista, pripadnika ustaških i domobranskih postrojbi, ministara NDH i članova državnog aparata, ponešto četnika i drugih egzotičnih Hitlerovih saveznika) bježali su na zapad. Dok je Zagreb slavio, većinu je sustigla stihijska osveta ratnih pobjednika. Bez sudskog postupka.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 6

  • roundtrain 09.05.2023.

    Partizanske bande oslobodile Zagreb? Svašta...

  • Gallus385 09.05.2023.

    Veličati "oslobođenje" a u stvarnosti klanje i masovne zločine gdje je oko 100.000 Hrvata završilo u 1500 jama diljem Slovenije i Hrvatske jest bezobzirna laž i za svaku osudu, bolje rečeno dugotrajni ZATVOR. Diktatura je zamjenila drugu diktaturu. Nikakve slobode nije bilo, već samo teror i smrt nad Hrvatima koji su željeli demokraciju i samostalnu državu. Sram vas može biti u redakciji.  

  • Kikiriki123 09.05.2023.

    Hrvati su u Kraljevini Jugoslaviji 1939. godine dobili Banovinu Hrvatsku, državu u državi, ostvarenje sna zbog koje je Vladko Maček dobivao preko 90% glasova na izborima. Sad je trebalo Hrvate ne samo utjerati natrag u Jugoslaviju nego i svesti na samo jednu od šest republika i još im nametnuti komunizam. Nije slučajno Tito naredio ubojstvo oko 100.000 Hrvata. Da bi ih dobio natrag i ubio čak je pristao ostaviti Korušku Austriji, toliko je Hrvate smatrao opasnima za svoju vlast. Križni putevi služili su za zastrašivanje preostalih Hrvata, završavali su smaknućima u Srbiji i drugdje. To nazivati oslobođenjem je intelektualno i povijesno divljaštvo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare