To je to što me zanima!

Francuska: Novi incident u nuklearci, 3. u mjesec dana

Zbog silnih 'nezgoda', organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace zatražila je da se provede "nacionalna rasprava" o nuklearnoj energiji
Vidi originalni članak

U francuskoj nuklearnoj centrali u Tricastinu, na jugoistoku zemlje, iscurio je ugljik 14, priopćila je u srijedu Služba za nuklearnu sigurnosti (ASN). Incident je svrstan na 1. razinu INES-ove ljestvice (s osam razina) za nuklearne izgrede.
- Prema prvim procjenama, posljedice tog istjecanja za okoliš i za ljude jako su slabe, reda nekoliko mikrosieverta, ili manje od nekoliko tisućitih dijelova godišnje doze dopuštene za stanovništvo - dodaje ASN. Socatri, podružnica Areve, najveće civilne atomske centrale u svijetu, utvrdio je 4. srpnja "da je za mjesec srpanj prekoračena dopuštena količina plinovita ugljika 14 koji se ispušta", što se nastavilo i nakon prekida rada tog postrojenja, piše u priopćenju. ASN koji je upozoren 5. kolovoza u srijedu je "donio odluku kojom se Socatriju zabranjuje nastavak bilo kakva rada pri kojemu nastaje ugljik 14 i to do konca godine 2008.", dodaje se. Riječ je o trećem izgredu u centrali Tricastin. U noći sa 7. na 8. srpnja, u istoj tvornici Scatri u centrali Tricastin iscurile su 74 kg tekućine s uranom. Stotinu zaposlenika te nuklearke "lakše je ozračeno" radioaktivnom prašinom petnaestak dana nakon tog izgreda. Zbog svih tih događaja, organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace zatražila je da se provede "nacionalna rasprava" o nuklearnoj energiji u Francuskoj.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare