To je to što me zanima!

Francuska policija je tjerala učenike da kleče u redovima

Srednjoškolci su ovaj tjedan blokirali pristup desecima srednjih škola širom zemlje prosvjedujući protiv reformi obrazovanja, u trenutku dok zemlju potresaju prosvjedi zbog visokih troškova života
Vidi originalni članak

Francuska vlada u petak je branila strogo postupanje francuske interventne policije koja je prisilila nekoliko desetaka pritvorenih srednjoškolaca da kleče u redovima s rukama iza glave ili u lisicama nakon što su sudjelovali na nasilnim prosvjedima zapadno od Pariza.

Srednjoškolci su ovaj tjedan blokirali pristup desecima srednjih škola širom zemlje prosvjedujući protiv reformi obrazovanja, u trenutku dok zemlju potresaju prosvjedi zbog visokih troškova života, a novi se očekuju u subotu.

Video snimke i fotografije učenika iz dviju srednjih škola u Val Fourreu, siromašnoj četvrti kod naselja Mantes-La-Jolie, 60 kilometara zapadno od Pariza, raširile su se na društvenim medijima kasno u četvrtak izazvavši ogorčenje javnosti.

ŽIVOT NA RUBU SIROMAŠTVA Svi na barikade: Pobuna žutih prsluka početak je revolucije

- Zadnjih nekoliko dana, učenicima se pridružilo oko 100 mladih naoružanih palicama i molotovljevim koktelima odlučnih da se sukobe s policijom - rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner novinarima.

Castaner je rekao da su u području oko dviju škola bile zapaljene cestovne blokade, da su na vozače bili bacani razni predmeti i da su obližnje kuće bile opljačkane.

OBJAVIO MACRON Veliki prosvjedi: Francuska odustala od poreza na gorivo

- Snage sigurnosti umiješale su se u tom kontekstu - rekao je.

U incidentu u Val Fourreu po francuskim medijima nitko od učenika nije bio ozlijeđen.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer kazao je da su snimke "šokantne", ali i naglasio da nasilje koje potresa zemlja zadnjih tjedana opravdava strogo postupanje policije.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 08.12.2018.

    Opravdano?! Maltretirati djecu koja prosvjeduju? Kod nas bi 'pametne, lijeve i liberalne' snage, iste ove koje sad opravdavaju postupak francuske policije, tražile hitnu smjenu i vlade i ministara i ponovne izbore, a sve policajce bi trebalo otpustiti ...

  • zippysnake 07.12.2018.

    tako i treba s neotesanom i delikventnom balavurdijom, samo po ledima palicom a ako to ne pomaze onda moze i upotreba jelte,,,,,...

  • nec.1996 07.12.2018.

    suludo ,zar francuzi mogu ovako sta ,poredali ih kao da idu na,,,smak,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare