Obavijesti

News

Komentari 4

Veliki prosvjedi: Francuska odustala od poreza na gorivo

Veliki prosvjedi: Francuska odustala od poreza na gorivo
1

Macron vlada svim silama pokušava obuzdati gnjev prosvjednika okupljenih u pokretu "žutih prsluka" i oporaviti se od subotnjih nemira na ulicama Pariza, najgorih u posljednjih 50 godina

VIDEO

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona odustala je od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim prosvjedima zbog porasta životnih troškova diljem Francuske, objavio je u srijedu francuski premijer, dan nakon što je najavio suspenziju poreza samo na šest mjeseci.

Macron vlada svim silama pokušava obuzdati gnjev prosvjednika okupljenih u pokretu "žutih prsluka" i oporaviti se od subotnjih nemira na ulicama Pariza, najgorih u posljednjih 50 godina.

'Drago mi je da se prosvjednici Žutih prsluka slažu sa mnom'
'Drago mi je da se prosvjednici  Žutih prsluka slažu sa mnom'

"Vlada je spremna na dijalog i to pokazuje, jer je upravo odustala od povećanja poreza u proračunu za 2019.", rekao je pred parlamentom premijer Edouard Philippe.

Taj ustupak najnoviji je pokušaj da se zaustavi nejteža kriza Macronova predsjedništva koje je u utorak objavilo da se porez suspendira na šest mjeseci.

Njegova vlada dala je ranije naslutiti da će razmisliti o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo koji je Macron ukinuo prošle godine, priskrbivši si nadimak "predsjednik bogataša".

Ukidanje „poreza na bogatstvo” (ISF) građana s visokim dohotkom bilo je ključni dio Macronove predsjedničke kampanje naklonjene interesima biznisa. Smatralo se da će taj potez potaknuti biznismene da ulažu i zapošljavaju u Francuskoj.

'Uzimaj, džabe je': Prosvjednici iz trgovine nose sve što mogu
'Uzimaj, džabe je': Prosvjednici iz trgovine nose sve što mogu

Kritičari su pak optužili Macrona da favorizira bogate, paralelno povećavajući poreze umirovljenicima i drugim građanima.

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošla tri tjedna, prosvjedi su prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima.

Neće povećati porez na gorivo: 'Nasilje mora odmah prestati!'
Neće povećati porez na gorivo: 'Nasilje mora odmah prestati!'

Pokret „žutih prsluka” izrastao je na frustraciji građana povećanjem trošarina na gorivo i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Macronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Tako je ponovno uvođenje poreza na bogatstvo postalo ključni zahtjev prosvjednika, uz povećanje minimalne plaće i odustajanje od podizanja poreza na gorivo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk