Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Veliki prosvjedi: Francuska odustala od poreza na gorivo

Macron vlada svim silama pokušava obuzdati gnjev prosvjednika okupljenih u pokretu "žutih prsluka" i oporaviti se od subotnjih nemira na ulicama Pariza, najgorih u posljednjih 50 godina

A protester is seen next to a burning barricade during a "Yellow vest" protests against higher fuel prices, on the Champs-Elysees in Paris
Foto: BENOIT TESSIER
4 komentara

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona odustala je od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim prosvjedima zbog porasta životnih troškova diljem Francuske, objavio je u srijedu francuski premijer, dan nakon što je najavio suspenziju poreza samo na šest mjeseci.

Macron vlada svim silama pokušava obuzdati gnjev prosvjednika okupljenih u pokretu "žutih prsluka" i oporaviti se od subotnjih nemira na ulicama Pariza, najgorih u posljednjih 50 godina.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump at the G20 leaders summit in Buenos Aires TRUMP SE RUGA MACRONU: 'Drago mi je da se prosvjednici Žutih prsluka slažu sa mnom'

"Vlada je spremna na dijalog i to pokazuje, jer je upravo odustala od povećanja poreza u proračunu za 2019.", rekao je pred parlamentom premijer Edouard Philippe.

Taj ustupak najnoviji je pokušaj da se zaustavi nejteža kriza Macronova predsjedništva koje je u utorak objavilo da se porez suspendira na šest mjeseci.

Njegova vlada dala je ranije naslutiti da će razmisliti o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo koji je Macron ukinuo prošle godine, priskrbivši si nadimak "predsjednik bogataša".

Ukidanje „poreza na bogatstvo” (ISF) građana s visokim dohotkom bilo je ključni dio Macronove predsjedničke kampanje naklonjene interesima biznisa. Smatralo se da će taj potez potaknuti biznismene da ulažu i zapošljavaju u Francuskoj.

KAOS U PARIZU 'Uzimaj, džabe je': Prosvjednici iz trgovine nose sve što mogu

Kritičari su pak optužili Macrona da favorizira bogate, paralelno povećavajući poreze umirovljenicima i drugim građanima.

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošla tri tjedna, prosvjedi su prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima.

French ambulance drivers face off with French riot police during a demonstration at the Place de la Concorde in Paris FRANCUSKA VLADA POPUSTILA Neće povećati porez na gorivo: 'Nasilje mora odmah prestati!'

Pokret „žutih prsluka” izrastao je na frustraciji građana povećanjem trošarina na gorivo i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Macronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Tako je ponovno uvođenje poreza na bogatstvo postalo ključni zahtjev prosvjednika, uz povećanje minimalne plaće i odustajanje od podizanja poreza na gorivo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message