To je to što me zanima!

Francuska pomaže Ukrajini u izvozu žitarica, traže kopnene rute preko Poljske i Rumunjske

Ruskom odlukom vjerojatno će biti pogođene isporuke u zemlje koje ovise o uvozu. Cijene pšenice i kukuruza porasle su u ponedjeljak nakon povlačenja Rusije iz sporazuma...
Vidi originalni članak

Francuska radi na tome da se Ukrajini omogući izvoz hrane kopnenim putem preko Poljske i Rumunjske, rekao je ministar poljoprivrede u ponedjeljak, nakon što se Rusija povukla iz ključnog sporazuma o izvozu u jeku rata s Ukrajinom.

- Želimo vidjeti, ako se ne može prijeći Crnim morem, može li umjesto toga kopnenim rutama (...), posebno kopnenim rutama preko Rumunjske i Poljske - rekao je ministar poljoprivrede Marc Fesneau za radio RMC.

- Nastavit ćemo raditi prema sustavu u kojem nećemo ovisiti o dobroj volji, u ovom slučaju lošoj volji, Vladimira Putina - rekao je Fesneau.

Rusija je u subotu suspendirala svoje sudjelovanje u UN-ovu sporazumu o žitaricama na 'neodređeno vrijeme', nakon, kako je rekla, velikog napada ukrajinskim bespilotnim letjelicama na njezinu crnomorsku flotu na Krimu.

Ujedinjeni narodi, Turska i Ukrajina nastavile su s provedbom crnomorskog sporazuma o žitaricama i dogovorile tranzitni plan za ponedjeljak za 16 brodova koji će krenuti dalje, unatoč povlačenju Rusije iz UN-ova sporazuma.

RIJEKA KOJA ŽIVOT ZNAČI Rusi blokiraju izvoz na Crnom moru, Ukrajinci imaju novi plan: Žito bi izvozili preko Dunava

Taj je sporazum omogućavao izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta.

Ruskom odlukom vjerojatno će biti pogođene isporuke u zemlje koje ovise o uvozu. Cijene pšenice i kukuruza porasle su u ponedjeljak nakon povlačenja Rusije iz sporazuma.

Fesneau je u ponedjeljak rekao da 'neće biti izravnih posljedica' za francuske potrošače.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Beskorisnickoo imee 31.10.2022.

    Nego sto,, to ste trebali ispocetka , ako mozete kamionima i vlakovima dovozit oruzje mozete i odvozit zito .  Ili vam se to ne isplati :) 

  • dudina 31.10.2022.

    Zašto se ne piše o tome kako belgijski ratari prosvjeduju zbog uvoza te pšenice koja nije ni za stočnu hranu a prodaju ju pekarima

  • MilanMacimudan 31.10.2022.

    To je kao da umjesto dimnjaka stavim pvc slamcicu za pijenje soka....

Komentiraj...
Vidi sve komentare