To je to što me zanima!

Francuzi nam šalju rabljene Rafale čije će nas održavanje godišnje koštati 75 milijuna €!

NOVI EXPRESS Godišnje ćemo za održavanje francuskih Rafalea morati davati šest milijuna eura po avionu. A te letjelice Francuzi nisu nimalo štedjeli, letjele su puno više od NATO prosjeka
Vidi originalni članak

Polovni Rafalei F3R koji su kupljeni za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, prema službeno objavljenim podacima, stari su između 10 i 15 godina te su u tom razdoblju potrošili 3200 sati naleta. Spržili su dvije trećine letnih resursa, a jedna trećina (oko 1800 sati) preostala je HRZ-u kao novom vlasniku. Francuske Rafale, koje ćemo kao i svaki inozemni kupac dobiti u prilagođenoj exportnoj verziji, nisu štedjeli u francuskom ratnom zrakoplovstvu. Nemaju ni potrebe. To je veliko, tehnološki razvijeno zrakoplovstvo države velikih prostranstava kopna i mora. Tamo su, po jednostavnoj računici, na Rafaleima prodanima Hrvatskoj letjeli oko 300 sati godišnje. Čak debelo iznad NATO prosjeka. I zbog takvog načina obilate radne eksploatacije, za Armee de l'Air jednostavno su neperspektivni za daljnju eksploataciju pa su ih proslijedili Hrvatskoj. Koliko će godišnje Rafalei u HRZ-u letjeti? Kako je najavljeno, ne više od stotinjak sati ili oko 60 minuta tjedno. Za razliku od Francuza, u Hrvatskoj će Rafale hendlati po economy usage, a to znači provođenje mirnodopskog air policinga, obuke i trenaže.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 9

  • Miovil 09.09.2023.

    Interesantno svi su se više okoristili ulaskom Hrvatske u Eu od Njemaca.A znamo da nam je Njemačka naklonjena a i mi prema njima tradicionalno gajimo simpatije.Zamislite Francuzi grade aerodrom,prodaju nam stare avione.Morali bi se mi više okrenuti prema Azijskim zemljama.Samo nažalost nemamo im više što ponuditi.Ne znam kako stoje nekadašnj hrvatski giganti kao što su Končar,Ingra,Naftaplin,Hidroelektra i mnogi drugi.

  • The_Undertaker 04.09.2023.

    A šta je održavanje prastarih MIGova besplatno? Pa Ukrajini smo do sada poklonili 256 milja Eura, onda je ovo za naše dobro sasvim prihvatljivo.

  • wtf2 02.09.2023.

    Pise expertni tim koji nema veze sa zrakoplovstvom😂😂😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare