To je to što me zanima!

Friščić: Ivo Sanader je bio lak na svojim obećanjima

Šef HSS-a Josip Friščić kaže da je Ivo Sanader radio na način 'reci partnerima što je lijepo čuti, a naći će se opravdanje zašto se to ne realizira'
Vidi originalni članak
24sata: Premijerka je HSS i partnere isključila iz izrade gospodarskih mjera. Znači li to da više vjeruje svojim savjetnicima nego partnerima?
Nije nas isključila jer mjere koje su izradili stručni timovi ona nam je prezentirala i dala mogućnost da damo svoja mišljenja.
24sata: Mjerama niste dali bjanko-potporu. Što u njima treba mijenjati?
Mjere treba operacionalizirati jer u ovoj državi puno puta do sada bilo je napisano puno lijepih štiva, ali nakon prvog čitanja i ushićenja mnogo njih je završilo u ladicama.   
24sata: Može li ovo pitanje ugroziti koalicijsku Vladu?
Kad je riječ o mjerama, one ni u jednom trenutku nisu ugrozile funkcioniranje koalicije. Suglasili smo se kojom dinamikom i kako stvoriti uvjete za očekivane efekte.
24sata: Znači, bez obzira na različita mišljenja o mjerama i Registru branitelja, koalicija može opstati do kraja?
Mislim da može opstati ako bude funkcionirala na taj način da se sjedne, razgovara i dogovara te da se temeljem toga svi skupa uključimo u realizaciju mjera.
24sata: Bojite li se da bi nepopularne mjere koje se moraju povući mogle naštetiti HSS-u na idućim izborima?
Najlošiji scenarij je živjeti u zabludi da zapravo problema nema, što smo imali u jednom razdoblju. Stanje nije takvo i treba povući odlučne poteze. U prvom trenutku to može izazvati reakcije biračkog tijela, ali dugoročno gledano uvjeren sam da će to građani shvatiti i poduprijeti nas u tome.
24sata: Kad ćete premijerki Kosor iznijeti svoj prijedlog da se objavi Registar branitelja?
Stav smo jasno iznijeli na koordinaciji. Moram reći da o njemu nije bilo prijepora. Što i kako će se pokrenuti, to ostaje na resornome ministarstvu i Vladi da razmotre. Ali zasigurno ni ovu temu ne treba gurati pod tepih. Na taj način samo stvaramo afere.
24sata: Što Vam je rekla premijerka?
Konkretan dogovor o tome nismo imali. Rekla je da je primila na znanje.
24sata: Čujete li se ili vidite s bivšim premijerom Sanaderom?
Ne. Zadnji put sam se s njim čuo kad je izašao iz bolnice.
24sata: Ne zanima Vas kako je danas, niste ga zvali?
Nisam ga zvao. Mislim da je dobro. Koliko čujem, dosta radi, dosta je putovao.
24sata: Možete li usporediti Sanadera i Kosor kao partnere i vođe?
Ivo Sanader je, kad je riječ o pojedinim problemima, mnogo jednostavnije pristupao njihovu rješavanju, prema principu ‘riješit će se nešto’. Vrijeme je pokazalo da se puno toga lako dogovorilo, ali teško rješavalo. Premijerka Kosor je drukčija. Želi čuti za probleme, upoznati se s njima i uvijek problem stavlja financijaški na stol. Gleda ima li mogućnosti da se za to osigura novac i procijeni mogućnost realizacije. Ne radi prema principu ‘reći ću što mislim da bi partneru bilo lijepo čuti, a onda ćemo vidjeti i naći opravdanje zašto se nešto ne realizira’.
24sata: Koju biste ocjenu dali Ivi Sanaderu, a koju Jadranki Kosor?
Nisam profesor, ali ako bih ocjenjivao, onda bih zasigurno njoj dao ocjenu više. Ako je on bio dobar, onda je ona vrlo dobra.
Idi na 24sata

Komentari 25

  • Mister No 01.05.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • dea1986 01.05.2010.

    svi su oni laki na obećanjima i za lapanje po Hrvatskoj

  • user_46568 01.05.2010.

    A gdje je Ivek i što nije u zatvoru?

Komentiraj...
Vidi sve komentare