To je to što me zanima!

Fuchs dobro pliva, ali pliva u HDZ-ovu političkom bazenu...

Fuchs je uspio primiti sve skupine, potiho uvjerio sindikate da će sve biti u redu s božićnicama, izvan medijskih radara rješava pravilnike, mijenja zakone, te na svako pitanje odgovara smirenim glasom...
Vidi originalni članak

S olakšanjem se prošli tjedan dočekala odluka o prelasku na online nastavu svih srednjih škola. Prevelike brojke zaraženih i preminulih, koje unatoč prognozama ipak nismo htjeli vidjeti, potaknule su odluku da se srednje škole ipak zatvore.

U nekim županijama u sigurnost domova i online nastave prebacuju se i osnovne škole, unatoč tome što testiranja u Zagrebu, ali i drugdje, jasno upućuju na to da škole i dalje nisu žarišta. I unatoč činjenici da nastavu uživo, kako ovih dana bez izuzetka ponavljaju svi, od ministra do ravnatelja i nastavnika, ništa ne može zamijeniti. No sad će je ipak morati zamijeniti.

Online nastava, za koju se isto tako svi, od ministra do ravnatelja i nastavnika, zaklinju da je mnogo bolje organizirana i uređena od one proljetne. To i nije pretjerano teško, s obzirom na potpuno neočekivanu i nikad doživljenu situaciju u kojoj smo se našli. Ima još jedna važna promjena u odnosu na proljetnu situaciju.

Ministar Fuchs ostavlja dojam da itekako sve drži pod kontrolom. Mnogo manje ga je u medijima od bivše ministrice, a kad se i javi, smireno ponavlja uvijek iste rečenice, koje s razvojem situacije prilagodi. Pa tako “svaka škola sama će odlučivati o modelu nastave”, u jednakom tonalitetu postaje “sve srednje škole prelaze u model C”. I to uopće nije loše.

Fuchs je u ovih nekoliko mjeseci uspio primiti sve skupine koje su to htjele, potiho je uvjerio i sindikate da će sve biti u redu s božićnicama, izvan medijskih radara rješava pravilnike, mijenja zakone, te na svako pitanje odgovara smirenim glasom, čak i kad pogrešno izjavi da će se na polugodištu zaključivati ocjene. Zasad još neće. Nastavnici imaju osjećaj da ih napokon netko sluša, ravnatelji da ipak drže stvari u svojim rukama.

Pa u čemu je tajna ministra Fuchsa? Prvenstveno u činjenici da je premijer Plenković pridobio uvaženog člana HDZ-a da preuzme Ministarstvo, pa se sva pitanja i problemi rješavaju unutar kuće. Osim toga, Radovan Fuchs zna posao, onaj politički, i mnogo je cjenjeniji u brojnim krugovima od svih svojih prethodnika. U ovoj teškoj situaciji i bolje je tako. Nikome ne bi trebalo još jedno natezanje u sektoru.

Uostalom, uz čuvanje zdravlja, ovo nam svima može biti dobra lekcija iz solidarnosti. No to ne znači da je sve u redu. Najbolji mladi i ove sezone već pripremaju putovnice, nitko ne zna kakav će biti upis u srednje škole i državna matura te što je s analizom reforme. Nadajmo se da neće završiti pod tepihom

Idi na 24sata

Komentari 1

  • MarijanGrdašić 15.12.2020.

    Plivao ili ne plivao u ovim kaotičnim vodama ne mogu se oteti dojmu da je to ipak uvaženi član HDZ a. Da li će uspjeti progurati neke nove reformske zahvate ili ne vidjet ćemo. Odavno nam je poznato da Hrvatska za obrazovanje i kulturu izdvaja najmanje (valjda im je nepotrebno i znanje i kultura) a sve više izdvaja za Crkvene potrebe i na lokalnim i na državnim nivoima. Za očekivati je da će se u konačnici Crkva brinuti za neznanje nacije a oni koji progledaju nastavit će školovanje vani.

Komentiraj...
Vidi sve komentare