To je to što me zanima!

Galiano Pahor preminuo nakon teške borbe s rakom

Pahor će ostati zapamćen po brojnim glumačkim i pjevačkim ulogama, među ostalima po ulozi Nacija Glembaya u Gospodi Glembajevima
Vidi originalni članak

Galiano Pahor, glumac i operni pjevač, bariton, preminuo je u 53. godini života u Rijeci od karcinoma. Završio je glumačku školu Istituto di studi per lo spettacolo u Rimu, nakon čega je 1976. godine postao članom glumačkog ansambla Talijanske drame u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Deset godina poslije prešao je u ansambl Hrvatske drame, a od 2003. godine vršio je funkciju v.d. ravnatelja Hrvatske drame.
Prvi put Galiano je operiran u studenome 2005., mjesec dana nakon proslave pedesetog rođendana, i tada mu je u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci odstranjen želudac i dio jednjaka. Nakon te operacije smršavio je 20 kilograma, a snagu je vratio u brdima Kranjske gore, gdje se odmarao sa suprugom i sinom, no bolest se vratila. Sredinom travnja 2007. godine glumac je po drugi put operiran u zagrebačkoj bolnici Jordanovac. Prve prognoze pokazale su se dobrima, Galiano je bio vedar, optimističan, razgovorljiv, veliki borac.
- Bit će 2-0 za mene! Nema šanse da bolest iz mene izvuče i jedan jedini bod. Vjerujem da ću poslije operacije zadržati sadašnji manekenski stas premda sam u posljednje vrijeme ipak pretjerao u 'tesanju’ linije - govorio je Galiano prije operacije. Supruga Jolanda svakodnevno je iz Rijeke putovala u Zagreb i bila uz Galiana. Mjesec dana nakon što su ga liječnici po drugi put operirali, riječki je glumac stigao kući supruzi Jolandi i 11-godišnjem sinu Marku. Pahor će zauvijek ostati zapamćen po brojnim glumačkim i pjevačkim ulogama, među ostalima po ulozi Nacija Glembaya u Gospodi Glembajevima Miroslava Krleže. Pahor je za svoj rad primio veliki broj priznanja, nagradu Grada Rijeke, nagradu kazališne zajednice te mnoge druge.
Galianovi prijatelji, kolege, poznanici, brojni suradnici, ali nadasve riječko kazalište puno je praznine. Otišao je njihov Gale. Intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević izrazila je sućut obitelji Pahor u ime riječkog kazališta.
- Galiano je bio veliki čovjek i veliki glumac, njegov je odlazak veliki gubitak za riječko kazalište i cijelo hrvatsko glumište, svi smo jako ožalošćeni iako smo znali da je dugo vremena bio teško bolestan -kazala je intendantica Matošević.
- Poštovana obitelji Pahor, iskreno suosjećam s vama u tuzi za vašim Galianom. Naraštaji glumaca i ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti sjećat će se Galianovih impresivnih ostvarenja na daskama riječkog Hrvatskog narodnog kazališta, ali i u mnogim teatrima diljem Hrvatske i svijeta. Njegovo ime bit će zabilježeno u povjesnici hrvatskog glumišta. U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja - stoji u brzojavu sućuti premijera Ive Sanadera obitelji Pahor. 

NAJVIŠE JE VOLIO SUPRUGU I SINA
Galiano Pahor je iza sebe ostavio suprugu Jolandu i sina Marka (12), koje je obožavao. Jolanda je, kao i on, zaposlena u Rijekom HNK. Radi u dvije smjene kao inscipijentica. Nikad nije željela u javnosti pričati o suprugovoj bolesti, niti se slikati za medije. Galiano je obožavao šetnje planinama, a često mu je društvo pravila supruga.

GODINAMA VJERAN RIJEČKOM HNK-u
Završio je glumačku školu ‘Istituto di studi per lo spettacolo’ u Rimu, nakon čega je 1976. godine postao članom glumačkog ansambla Talijanske drame u rijekom HNK Ivana pl. Zajca. Deset godina poslije prešao je u ansambl Hrvatske drame, a od 2003. godine vršio je funkciju v.d. ravnatelja Hrvatske drame. Odigrao je više desetaka uloga i dobio mnoštvo nagrada.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • entoni 09.01.2008.

    Veliki gubitak ! Počivao u miru Božijem prekrasan i dobar čovijek i glumac !

  • lobotomix 06.01.2008.

    laka ti zemlja. bio si pozitivan do kraja. šteta za glumački svijet u hrvata.

  • saltyL 06.01.2008.

    pokoj mu duši...

Komentiraj...
Vidi sve komentare