To je to što me zanima!

Gazda Kokošvaroši: 'Moje koke u varoši žive u blagostanju'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Željko Franja je gazda 400 kokica u Kokošvaroši. Žive u 22 zgrade, sretne su i nesu 300 jaja na dan. Koke su kod Željka poput beba. Vole da ih se mazi i pazi, a on još više voli jesti njihova ukusna jaja
Vidi originalni članak

Što je bilo prije - kokoš ili jaje? Enigma je napokon otkrivena! Prije je bilo jaje, tvrdi Željko Franja (42), vlasnik Kokošvaroši, kokošinjca-grada u Rakovu Potoku kraj Samobora. Obitelj Franja po eko principima uzgaja kokoši i domaća jaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako bismo došli do glavnog trga Kokošvaroša, morali smo se prošetati Avenijom kukuruza, u kojoj se nalaze Chicboutique, kokošji shopping centar, i Industrijska zona, koja se, kao i u svakom gradu, nalazi na samom rubu. Stigli smo tako do prve stambene zgrade, na broju 14a, u kojoj živi 25 koka.

- Ko ko ko ko - samo su neumorno kokodakale, a odmah smo shvatili kako ove miroljubive domaće životinje nemaju problema sa strancima. Legenda kaže kako su se koke iz cijeloga svijeta u Kokošvaroš doselile u 7. stoljeću, čak 600 godina nakon što se izleglo Prvo Jaje. Njemu u čast kokice su sagradile trg. Zbog blizine pitke vode koke su se sve više naseljavale ovdje.

Prošlo je već 1400 godina otkad u Kokošvaroši žive u miru i blagostanju. Kako i ne bi kad su od ogoljele zemlje napravile najmoderniji kokošji grad u Hrvatskoj!

Za njih druge koke u kraju kažu kako su 'elita' jer su zbog svojeg Međunarodnog Kokokoledža jedine obrazovane koke kod nas. Kraj kolodvora su podigle spomenik Mami Koki. Ipak je ona bila prva koka koja je naselila ovo mjesto. Neslavno je završila u juhi, ali je njezin život obilježio ovu 'varoš'. No šalu na stranu. Sve im je ovo omogućio 'gazda' Željko Franja.

- Kupili smo zemlju. Kako se bavimo ugostiteljstvom i hotelijerstvom, željeli smo napraviti nešto ‘fora’ da bismo privukli ljude u Rakov Potok. Ovdje kod nas rijetko tko još ima domaće životinje. Ideja je bila nabaviti psa, ali smo se odlučili za kokoši, a imamo ih 400 - priča Željko. Koke do 23 sata pričaju, a poslije zaspu. Jedu kukuruz, organsku hranu i travu. U njihovu životu, ukratko, ne postoji stres.

Većinom žive iznadprosječno dugo, oko šest godna. Željko je u 22 kućice od jelova drveta na 2500 četvornih metara zemlje uložio pola milijuna kuna. Isplatilo se jer mu koke dnevno nesu od 250 do 300 ekoloških jaja.

Otvorio je i Hotel priča te Park želja. Drozdovo gnijezdo, Škrinjica tajni, Livada luči, Ognjište krijesa, Coprničin kotao i Vilina špilja imena su soba u hotelu. Park želja je inspiriran samoborskim mitovima i legendama.

- U četiri godine, koliko se održavaju vjenčanja u Parku želja, želje svih mladenaca su bile da dugo i sretno budu u braku. I eto, nekako se pokazalo da se stvarno nitko od njih dosad nije rastao - ponosno je rekao.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Bubamara na cvijetu 09.02.2019.

    Napokon nesto lijepo u ovoj zemlji. Samo nastavite.

  • _Varešak_ 27.08.2018.

    Koliko on ima oroza ?

  • user_204031 27.08.2018.

    Mislio sam da cu procitati nesto pametno, ali clanak je tako lose napisan da mi je muka..

Komentiraj...
Vidi sve komentare