To je to što me zanima!

Geodet iz BiH '74. krivotvorio granicu na poluotoku Kleku?

Ako prođe, prođe: Hrvatski članovi komisije nikad nisu potpisali zapisnik o granici na Kleku koji je krivotvorio geodet iz BiH. Na temelju toga sada traže otočiće i more
Vidi originalni članak

Ugovor o razgraničenju Hrvatske i BiH, koji je 1999. godine potpisao Franjo Tuđman temelji se na krivotvorenoj granici. Nju je 1974. godine ucrtao geodet iz BiH Radovan Vuletić. On je, prema pisanju Večernjeg lista, vrh poluotoka Klek te otočiće Mali i Veliki škoj pripojio BiH. Izradio je zapisnik u kojem je naveo imena hrvatskih članova komisije, ali oni taj zapisnik nikad nisu potpisali. Točnije, nisu ga ni vidjeli. Na poleđini je tek žig općine Metković, no njega nije bilo teško nabaviti.

Prema tom dokumentu tadašnji predsjednik Tuđman i predsjednik BiH Alija Izetbegović potpisali su Ugovor o granici. No, spomenuti teritoriji nikada nisu pripadali BiH. Ni u vrijeme Dubrovačke Republike, ni u vrijeme prve i druge Jugoslavije. Čak je i na vojnim kartama JNA granica na vrhu Kleka, a u zapisnicima stoji da BiH ima 21,2 četvorna kilometra “obale kopna” te “otoka i otočića” - nula.

- Svi stručnjaci dobro su znali da su ti teritoriji hrvatski. Kad smo kolege iz BiH pitali zašto su samoinicijativno mijenjali granicu, kroz smijeh su nam rekli da su išli sistemom ako prođe - prođe. I prošlo im je - rekao je za Večernji Mirko Alilović, koji je bio član međudržavne komisije HR i BiH.

Dodao je da su političari iz komisije govorili “da se BiH po tom pitanju treba izaći u susret” te da su teritoriju BiH dodana dva škoja jer je “stigao takav nalog”.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • user_111301 06.08.2012.

    ovim mungosima je cilj džđžamija na jadranu..malo morgen..

  • CTEBAH 05.08.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • wasdwasd 05.08.2012.

    da li je to opet neka patka da se odvrati pažnja ljudi sa bitnih tema,konkretno RASULA države za koju su se toliko neki borili da bi 200tinjak "nekih" pokrali i uništili sve moguće

Komentiraj...
Vidi sve komentare