To je to što me zanima!

'Gica' rekorderka: Bela je na svijet donijela čak 21 praščića

Najviše dosad: Ponosni vlasnik Nikola Čumina htio bi rezervnu majku za praščiće jer ova nema dovoljno sisa za mladunčad. Neki su i uginuli boreći se za mlijeko...
Vidi originalni članak

To je čudo! Ali jadnica ne može othraniti 21 praščića sa svojih 12 sisa, neke sam darovao, a neki su i uginuli boreći se za mlijeko...

Tako Nikola Čumina iz Gole kraj Koprivnice opisuje rekordni okot svoje krmače Bele, koju je kupio prije dvije godine.

- U srijedu, kad se krmača počela prasiti, ko na tekućoj vrpci izlazili su praščići. Svi su bili zdravi i u dobroj kondiciji - rekao je ponosni vlasnik. Njegova Bela jorkširske pasmine srušila je vlastiti rekord. Oprasila je 21 praščića. Pet je posvojila susjedova krmača, četiri su uginula. Nikola kaže da mu ne treba više od jedne krmače jer ova na život donese kao dvije, samo da mu je naći rezervnu majku za praščiće. Ipak, Nikola se pomalo pribojava da idući put ne doživi još veće iznenađenje.

- Ne bih se čudio da krmača sljedeći put na svijet donese i 30 praščića. No, tad ću i puno više morati darovati da prežive - kaže sretni Nikola.

Najveći hrvatski rekord dosad su 32, a svjetski čak 37 praščića. Prosjek je od osam do 12 praščića.


Idi na 24sata

Komentari 81

  • Faktor-S 11.03.2012.

    Slatkoooo :))

  • spirit lamp 08.03.2012.

    Jednom sam gledala kako kolju svinju i to je strasno, zivotinja vristi i place skoro ko ljudsko bice, otima se dok ju masakriraju. Od tada ne jedem meso.

  • prudy 07.03.2012.

    zar se kaže 21 praščića?

Komentiraj...
Vidi sve komentare