To je to što me zanima!

Glas pozvao Vladu da reagira na pitanje vezano uz dobavu plina

Jedna od ozbiljnih posljedica rata u Ukrajini za Europu i za Hrvatsku je pitanje dobave energenata, posebno plina, priopćio je Glas
Vidi originalni članak

Iz Glasa su u utorak pozvali Vladu da hitno reagira vezano uz pitanje dobave plina, upozorivši da je jesen blizu ali da HEP još nije zakupio dodatne kapacitete na LNG terminalu, a ne zna se od koga i gdje planira kupiti plin za punjenje skladišta Okoli.

Jedna od ozbiljnih posljedica rata u Ukrajini za Europu i za Hrvatsku je pitanje dobave energenata, posebno plina, priopćio je Glas, upozorivši da izvještaj Europske mreže operatera prijenosnog sustava za plin (ENTSOG) daje crnu sliku o sposobnosti Hrvatske da napuni skladišta plinom.

Mreža procjenjuje da ćemo do 1. listopada biti u stanju napuniti samo 30 posto svojih kapaciteta u slučaju da Rusija zatvori plinske pipe dok je skladište plina Okoli trenutno na 19 posto popunjenosti te mu zbog tehničko-sigurnosnih razloga trebaju tri mjeseca da se napuni do 90 posto.

IZ MINUTE U MINUTU: Putin o cijenama plina i inflaciji: 'Upozorili smo Europu na ovo, mi nemamo nikakve veze s tim'

Iz Glasa napominju da je HEP dobio zaduženje da zakupi potrebne količine plina za što je Vlada osigurala milijardu eura ali da se još ništa ne događa.

"HEP još nije zakupio dodatne kapacitete na LNG terminalu, a ne znamo ni od koga i gdje planira kupiti plin za punjenje skladišta Okoli. S obzirom na to da je jesen blizu, pozivamo Vladu da hitno reagira jer se ne smijemo dovesti u situaciju da jesen dočekamo bez plina", poručili su.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare