To je to što me zanima!

Glasovanje o Palestini: Izrael i SAD protiv statusa promatrača

Palestinci sa statusom 'subjekta promatrača' zatražit će u Općoj skupštini da im se dodijeli status promatrača. Očekuju da će dobiti podršku većine od 193 zemlje
Vidi originalni članak

Opća skupština UN-a u četvrtak bi trebala glasovati o proglašenju Palestine promatračkom državom nečlanicom UN-a, 

Palestinci koji u UN-u imaju status 'subjekta promatrača' zatražit će u Općoj skupštini da im se dodijeli status promatrača, države nečlanice. Očekuju da će dobiti podršku većine od 193 zemlje u Općoj skupštini, no tome se protive SAD i Izrael.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland na konferenciji za novinare u srijedu rekla je kako se SAD protivi toj inicijativi. U Washingtonu smatraju da Palestina kao država može nastati samo temeljem pregovora Izraelaca i Palestinaca. Velika Britanija je najavila suzdržanost i zaprijetila kako će zadržati takav stav ako se ne ispune neki uvjeti, odnosno ako se Palestinci ne vrate u pregovore. a podršku su izrazile Rusija, Francuska i Španjolska, piše Reuters.

Njemačka je izvijestila Izrael da je odlučila zadržati suzdržani stav oko davanja statusa promatrača Palestini. Slično je najavila i Češka za koju se očekivalo da će biti protiv. Najmanje 15 europskih država će glasati za promjenu statusa Palestine, piše ynetnews.

Netanyahu: Odluka UN-a neće ništa promijeniti

Izraleski premijer je samo nekoliko sati prije glasovanja o Palestini izjavio kako novi status Palestinaca neće ništa promijeniti na terenu niti će izraelska vlada mijenjati postojeće sporazume s njima, piše AFP

- Odluka Ujedinjenih naroda neće ništa promijeniti na terenu. Ona neće ubrzati stvaranje palestinske države. Naprotiv, udaljit će Palestince od tog plana. Izrael je pružio ruku mira Palestincima, ali priznanje palestinske države nije moguće bez priznanja države Izrael kao države židovskog naroda - rekao je Benjamin Netanyahu. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Kalelarga 29.11.2012.

    pusicka jadna li si i stav nase drzave, a kako je nama bilo kad smo cekali priznanje, a onaj izrael je gori od ausvica ,sramota od drzave, Palestina respect!!!!!!!

  • Duro 29.11.2012.

    Glasat ce kako vecina EU glasa. Za Hrvate sam uvijek rekao da su najvece pi.. (sori i sam sam Hrvat) Vidi sto rade Slovenci na ulicama a standard im je 2 puta bolji od nasega. Za nase politicare i to je prblaga usporedba. Kad smo tebali glasat na referendumu rekli su da cemo odlucivat (hahaha) a sad da ce glasat kako EU glasa. Svaka cast!

  • nevidljiv_ca 29.11.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare